duminică, septembrie 8
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Sfârșitul lunii februarie a fost marcat într-un mod excepțional la școala noastră: doamna bibliotecară Lupescu Iolanda  a organizat o triplă lansare de carte: Calendarul Bunicului, de preot Neculai Cojocaru, Punct terminus, de Ana Bondar și Pe plaiul lui Matei, de Gheorghe Bondar. Această activitate a avut drept loc de desfășurare sala amfiteatru a Liceului Mihail Sadoveanu – Borca.

Simt nevoia să precizez, încă de la început, că a fost primul eveniment de acest gen la care am participat alături de toți colegii clasei a VIII-a A. Am pășit cu emoție în sala amfiteatrului și după ce fiecare ne-am găsit câte  un loc am descoperit că pentru fiecare dintre noi ne erau pregătite câte două cărți și un dulce  ce ne-au fost făcute cadou de către domnii invitați. Acest gest ne-a luat prin surprindere pe mulți dintre noi.

După asigurarea unui climat de ordine și disciplină, doamna bibliotecară a dat starul întâlnirii, prezentându-ne câteva informații despre soții Bondar, foști profesori ai acestui liceu și doi dintre scriitorii invitați. La prezentarea cărții Pe plaiul lui Matei, a domnului profesor Bondar Gheorghe, am fost duși cu foarte mulți ani în urmă, tocmai la începutul nașterii satului Mădei. Am fost impresionată de prezentarea detaliată a unor informații și am conștientizat că  pentru a scrie această carte e o muncă imensă. De asemenea am remarcat nota ușor umoristică a domnului profesor și nu în ultimul rând dragostea acestuia pentru limba latină. Nu s-a lăsat până nu ne-a scris pe tablă o maximă latină: Amore, more, ore, re, amicitiae probantur se.

Momentul doamnei profesor Ana Bondar a fost unu ce ne-a dus dincolo de granițele țării. Ne-au fost citite note din jurnalul de călătorie a doamnei precum și poezii însoțite de aplauzele furtunoase ale participanților.

Mi-aș fi dorit să îl fi avut prezent și pe părintele Neculai Cojocariu, dar din motive foarte bine întemeiate nu a putut ajunge. Cartea Calendarul bunicului a avut parte de o prezentare aparte făcută de doamna bibliotecară Iolanda Lupescu, iar domnul profesor Bondar Gheorghe ne-a îndemnat să îi citim cartea părintelui chiar în acea zi, imediat ce ajungeam acasă.

Pentru mine, această activitate mi-a presărat în suflet o stare de bine, am rămas uimită de modestia acestor scriitori și parcă m-a îndemnat să fiu mai atentă la oamenii simpli din preajma mea.

 

Raluca Ruscanu, clasa a VIII-a A

Share.

Leave A Reply