Fiecare dintre noi ne mândrim cu câte ceva: calități, aptitudini, fapte și lucruri. Ne expunem în societate cu tot ceea ce este mai bun, mai frumos, demn de lăudat, iar pentru mine un exemplu în acest caz îl reprezintă faptul că m-am născut la Borca. În zi de Sfântă Mărie Mică, de septembrie timpuriu, mi s-a amintit că Borca a fost binecuvântată cu valoare artistică, cu bogăție culturală, căci la Căminul Cultural a avut loc o dublă lansare de carte și anume: ,,Monografia Domeniului Borca și Sabasa-Farcașa din județul Suceava’’ scrisă de Augustin Berian și ,,Plutăritul pe Bistriță. Incursiune în istorie’’ scrisă de Constantin Cojocaru-Țuiac.
Cea dintâi lucrare a fost așternută pe foaie, cum am spus și mai sus, de Augustin Berian, șeful Regiei Domeniilor Coroanei, precizate anterior, numit în această funcție în 1895. La Borca, a ajuns, în prezent, datorită domnului Fabian Anton care a reeditat-o și astfel a făcut cunoscută o parte din trecutul comunei. Cea de a doua lucrare, îngrijită și editată de domnul Valentin Andrei, de la Centrul Cultural ,,Carmen Seculare’’ Piatra Neamț, este rezultatul muncii și pasiunii domnului Constantin Cojocaru-Țuiac, profesor universitar și diplomat, născut în Sabasa, care povestește conținutul din pură experiență, căci a fost plutaș pe râul Bistrița, chiar din copilărie. Acest aspect face diferența în privința acestei cărți, care nu a fost scrisă din auzite, ci pe fundamentul trăirilor proprii.
Sunt singură că de-a lungul lecturii se vor descoperii informații neștiute, uimitoare, dovezi a ceea ce a fost odată și care nu va mai fi, având în vedere că plutăritul a apus în momentul construirii Barajului de la Bicaz. Acest fapt aduce în prim plan importanța acestor două scrieri, care amintesc de trecut, unul mai puțin cunoscut, care trebuie neapărat știut, căci este al nostru, al celor de la Borca și reprezentat prin aceste doua simboluri literare -,,cărțile noastre de vizită’’. Fiind printre cei mai tineri din sală, printre care se numără și Karina Mareș care a ne-a încântat cu un recital de muzică populară, am conștientizat esențialitatea acestui eveniment, unde au fost prezenți atâția oameni de valoare fapt care demonstrează că Borca este un loc binecuvântat cu intelectualitate. Am putut privi cu alți ochi, căci din cele auzite puține îmi erau cunoscute și am constatat harul pe care l-a primit această comună, pornind de la poetul Aurel Dumitrașcu, popularitatea adusă de romanul lui Mihail Sadoveanu, de drumul Talienilor, până la practicarea plutăritului și la titlul de Domeniu al Coroanei. Borca merită să fie cunoscută, să fie descoperită și vizitată, să i se ofere glorie și importanță, căci este un topos cu valoare, cu o încărcătură istorică desăvârșită, fapt dovedit de această lansare. Acest loc merită atât de multe, dar cel mai important pentru noi, copiii săi, să o purtăm în suflet și să o recunoaștem ca acasă, ca punctul nostru de plecare, ca un spațiu matern.
Ceea ce a avut loc în zi de Sfântă Mărie Mică sunt sigură că se va mai desfășura. Cele două cărți lansate vor duce departe Borca și i se va face cunoscut trecutul, trecutul strămoșilor, ai celor care au fost plutași sau ai celor care au trăit când comuna era administrată de Domeniul Coroanei. Mulțumiri celor care au fost de față, iar până data viitoare, vă urez spor la lectură!
Diana Cotrigășanu – studentă la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, specializare Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași.