sâmbătă, mai 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În poemul Altă matematică, Nichita Stănescu înmulțește inorogul și para, scăzând o corabie dintr-un nor. Absurd, am zice!

Într-o altă matematică a vieții noastre, atunci când oameni frumoși, gânduri bune, idei creative și susținere din partea comunității se întâlnesc, un spațiu aparent prăfuit – cum l-am crede pe acela dintr-o bibliotecă comunală, capătă dintr-o dată conotațiile unui loc magic.

  Biblioteca este vie, acesta a fost primul meu gând, pășind pragul Bibliotecii ,,Irineu Cheorbejaˮ din comuna Farcașa, recent redeschisă – la întoarcerea din concediul de maternitatea bibliotecarei Georgiana Luca (căs. Bucur), în luna februarie. Am aflat, astfel, că fondul de carte numără peste 13000 de volume, acoperind cele mai diverse domenii (peste 55), că biblioteca este dotată cu mai multe calculatoare având acces la internet, videoproiector și sală de lectură (40 de locuri) și că beneficiază de tot sprijinul material din partea primăriei pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a activităților pe care și le-a propus, în parteneriat cu școala (și nu numai) și coordonată de EduCaB și ,,G.T. Kirileanuˮ Piatra-Neamț.

Povestea bibliotecii începe în anii 1970, cu greutățile aferente vremurilor, dar mereu plină de cititori! ne precizează actualul bibliotecar. În anul 1999, aproximativ 800 din volumele bibliotecii au fost donate de arhimandritul Irineu Cheorbeja (fost stareț al Mănăstirii Neamț, născut în satul Poiana Popești), motiv pentru care, în 2015, în mod onorific, biblioteca îi primește numele. În anii ce au urmat, biblioteca și-a extins fondul de carte, dar și tipul de activități cu care susține educația în comunitate..

Astfel, dintre cele desfășurate recent, amintim: Ziua națională a lecturii(15.02.2024), Arta mărțișorului (la începutul lunii martie), Ziua mondială a reciclării(jumătatea lunii), activități la care au participat, alternativ, un număr de peste 250 de elevi (de la școala centru și structuri) și care, așa cum mărturisește dna. bibliotecar, au umplut spațiul cu zâmbete și voie bună. Se poate presupune câtă muncă, intensă, susținută și continuă se află în spatele lucrului bine făcut, câte ore de pregătire a materialelor și a spațiului unde s-a lucrat.

Mulțumirea însă că biblioteca devine un spațiu unde elevii își șlefuiesc simțul estetic, în care se implică în activități legate de carte și nu numai, unde au ocazia să participe la diverse ateliere (sunt în derulare, în colaborare cu pictorul iconar Buzdugan George Alexandru&Atelierele Buzdugănești, două ateliere, unul de pictură pe sticlă și un altul de pictură pe lemn), descoperindu-și talentul ori pasiunea pentru arta plastică sau pur și simplu integrând frumosul în viețile lor, poate deveni un motiv suficient pentru dna. bibliotecar să continue cu aceeași energie tot ce și-a planificat în agenda acestui an.

Urmărind activitatea bibliotecii, un lucru e sigur: ne așteaptă și alte surprize, pe noi, locuitorii comunei, dar mai ales pe elevii Școlii Gimnaziale ,,Ioan Lucaˮ, Farcașa. Un exemplu în acest sens îl reprezintă și proiectul Cinema la Bibliotecă, desfășurat în colaborare cu Short Film Breaks și Romania EduCaB, ocazie pentru cinefili de a se viziona pelicule naționale și internaționale, dar și a de a-și manifesta pasiunea într-un context public.

Biblioteca ,,Irineu Cheorbejaˮ din Farcașa demonstrează că poate să răspundă nevoii de învățare a omului contemporan în atât de multe moduri, încât merită să integrăm spațiul bibliotecii pe o hartă imaginară a vieții noastre definitiv.

Ecaterina Carază

Share.

Leave A Reply