Editura „Nonaˮ lansa, la începutul lui 2020, pe piaţa cărţii o nouă importantă lucrare cu caracter muzical și biografic. Este vorba despre „CÂNTECE POPULARE DIN MOLDOVAˮ, aparţinându-i folcloristului şi compozitorului Gavriil Galinescu. În fapt, cartea este o restituire, ediţia de faţă fiind îngrijită şi prefaţată de muzicologul Vasile Vasile.
Acesta este al doilea volum dedicat de profesorul universitar dr. Vasile Vasile personalității lui Gavriil Galinescu. Cealaltă lucrare a fost editată în anul 2008 – „Gavriil Galinescu – reprezentant de seamă al muzicii româneşti”.
De la Vasile Vasile aflăm că cea mai veche datare a unei culegeri a muzicianului, care a fost şi membru al Societății Compozitorilor Români, „pare a fi cea din 1907, deci în urmă cu peste un secol.ˮ
Antologie reprezentativă pentru vatra folclorică nemțeană
Despre această antologie reprezentativă pentru vatra folclorică nemțeană, realizată în prima parte a secolului trecut, profesorul universitar doctor Vasile Vasile se exprimă astfel: „În condițiile în care Colecția Națională de Folclor inițiată de Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române «Constantin Brăiloiu» nu a reușit să valorifice vechile colecții datorate unor inimoși intelectuali din perioada precomunistă și a lăsat în atribuțiile forurilor culturale locale valorificarea unor asemenea prețioase documente, Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț își îndeplinește una dintre obligațiile de bază din acest domeniu.
Publicarea antologiei de folclor realizată de Gavriil Galinescu, eminent fiu al Văii Bistriței, îmi susține afirmația.”
Lucrarea, bogată în material muzical, grupat şi sistematizat tematic, cuprinde cântece de leagăn, cântece din folclorul copiilor, colinde, cântări din repertoriul nupţial, funebru, păstoresc, de şezătoare, doine, balade, melodii instrumentale de joc.
Cartea scoasă la editura „Nona”, cu importantul aport al tehnoredactorului muzical prof. Florin Podariu, se adresează atât publicului specializat – profesori de muzică, dirijori de cor, preoţi, interpreţi ai folclorului nemţean –, dar şi celui larg sau mai puţin iniţiat, care vor să aspire la cunoaştere muzicală – elevi, seminarişti, membri ai unor grupări corale semiprofesioniste.
Scurtă biografie a eminentului muzicolog nemțean
Gavriil Galinescu a fost un eminent reprezentant al muzicologiei românești din perioada secolelor XIX și XX. A fost dirijor, profesor, folclorist şi compozitor. S-a născut în anul 1883, la Hangu, judeţul Neamţ. După absolvirea Seminarului Teologic „Veniamin Costache” din Iaşi (1903), a studiat la Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti (1905-1909) cu Dumitru G. Kiriac (teorie-solfegiu), Alfonso Castaldi (armonie, contrapunct, compoziţie) şi la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Drept, 1905-1909). S-a perfecţionat la Konservatorium din Leipzig (1910-1913) cu Max Reger (compoziţie), H. Sitt (dirijat coral) şi Arnold Schering (istoria muzicii), paralel urmând cursurile Universităţii (1910-1912) cu Hugo Riemann (istoria muzicii). A urmat şi cursurile Universităţii Musikwissenschaft din Viena (1930-1931) cu Egon Wellesz (muzică psaltică).
Între anii 1906-1910 este dirijor la Societatea corală „Doina” din Bucureşti, profesor de muzică vocală la Şcoala normală „Spiru Haret” din Buzău (1913-1914), la Gimnaziul de băieţi din Hangu şi Liceul „Alexandru cel Bun” din Iaşi (1925-1929), profesor de teorie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Cemăuţi (1931-1935), profesor de dirijat coral la Academia de Muzică şi Artă Dramatică „George Enescu” (1935-1941) şi la Conservatorul „George Enescu” (1946-1948) din Iaşi. A fost licenţiat în drept, în 1909.
Din 1929 a devenit membru al Societăţii Compozitorilor Români. A fost ultimul primar al comunei Hangu, înainte de 23 august 1944. Nu a fost membrul niciunui partid politic.
A compus creaţii simfonice, corale, de scenă, camerale, vocal simfonice. Este autorul a numeroase manuale didactice de muzică pentru elevi. Compozitorul a trecut în eternitate în ziua de 10 iulie 1960, la Durău, locuinţa sa din Hangu fiind acoperită de lacul de acumulare.
Valentin ANDREI