luni, septembrie 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Pe 7 septembrie 2024, la ora 12:30, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț se va lansa studiului istoric „Boierii moldoveni – istorie și moravuri”, realizat de o echipă cuprinzând pe Elena Preda, Daniel Dieaconu, Lucian Lefter, Iulian Cătălin Nechifor, Alexandru Crigan și Iurie Gogu.

Lucrarea s-a realizat printr-un proiect comun a patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL): Ținutul Răzeșilor (Neamț), Podul Înalt (Vaslui), Asociația Leader Colinele Moldovei (Botoșani/Iași) și GAL Drumul Gospodarilor (raionul Rîșcani, Republica Moldova).

Lucrarea „Boierii moldoveni – istorie și moravuri” are peste 600 de pagini concentrate pe viața cotidiană, obiceiuri, arhitectură, gastronomie și îmbrăcăminte a boierimii din Moldova.

Se va face şi o prezentare de rochii specifice epocilor cercetate, realizate de creatoarea de modă Felicia Aron, prin intermediul domnițelor de la Școala de dans „Domnița Ruxandra”, condusă de Anca Radu. Vor fi prezenţi reprezentanții Asociației „Ținutul Răzeșilor”, partenerii proiectului și alţi invitați speciali.

Studiul istoric „Boierii moldoveni – istorie și moravuri” va fi publicat în format digital și face parte din proiectul de cooperare intitulat „Domni, domnițe-n ospeție”. Această inițiativă își propune să readucă în atenția publicului valorile și tradițiile bogate ale Moldovei, contribuind astfel la păstrarea și promovarea moștenirii culturale a regiunii.

Lucrarea începe cu un citat de la Nicolae Iorga: „Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” Şi autorii continuă: „În acest spirit, echipa de proiect „Domni, domnițe-n ospeție” consideră că este de datoria noastră, să scoatem la lumină, prin cercetare, istoria noastră, să promovăm trecutul istoric din perioada când Moldova se dezvolta ca stat medieval și modern. Oamenii de seamă ai Moldovei au avut curajul si priceperea de a aduce noul în viața cotidiană, și-au școlit copiii și au ridicat importante edificii, care au rezistat până în zilele noastre: conace, școli și lăcașe de cult. Proiectul Domni, domnițe-n ospeție își propune să aducă spre informarea comunităților noastre, prin studiul Boierii moldoveni, istorie și moravuri – ipostaze din viața și obiceiurile unei categorii sociale, în egală măsură respectată, dar și contestată”.

Evenimentul este unul mai larg, lansându-se în acelaşi cadru lucrarea profesorului târg-nemţean Emanuel Bălan – „File din epopeea căii ferate Târgu-Neamţ – Paşcani”, un omagiu adus unei comunităţi şi unei perioade din istoria urbei de sub cetate.

Share.

Leave A Reply