Maria Lungu, profesor de geografie la Liceul ”Mihail Sadoveanu” Borca aparține comunei prin truda de o viață și pasiune pentru disciplina predată. Născută la Cândești, în județul Vrancea, într-o zi de început de lună februarie, și-a ales la repartiție, după terminarea facultății , comuna Borca. A fost imediat asimilată și îndrăgită pentru frumusețea fizică, seriozitatea, acribia și ideile novatoare pe care le-a și pus în practică la școală. Aici și-a găsit marea iubire, profesorul de franceză Petru Lungu.
Mulți dintre olimpicii ei, i-au călcat pe urme devenind pasionați geografi. Spiritul civic foarte dezvoltat a determinat-o să se implice în programe și proiecte europene, pentru școală și comunitate. A înființat Fundația ”Aurel Dumitrașcu” și revista ”Biblioteca din Nord”, a inițiat ”Zilele liceului”, minunată manifestare care pune în valoare talentele nedescoperite ale elevilor. A fost conducătoarea unui cerc de geografie ”Globus”, cu care făcea observații sistematice asupra fenomenelor geografice locale: nivelul apelor freatice, tipurile de izvoare, frecvența și amploarea alunecărilor de teren, toponimia locală, descrierea traseelor turistice din munții Bistriței și Stânișoarei, toate la solicitarea cercetătorilor geografi de la Stațiunea ”Stejarul” din Piatra Neamț.
În 1987 a propus grupului de revizuire a programei școlare din care a făcut parte, introducerea temei ”Tectonica plăcilor” la clasa a V-a, ca premiză a înțelegerii originii și cauzalității unor fenomene fizico- geografice ce se manifestă în scoarța terestră.
Între anii 1974-1988 a organizat și condus expediții școlare, echipajele ”Lostrița” și ”Indagatores” obținând 14 premii naționale, între care Marele Premiu ”Busola de aur”, ”Termosul de argint”, ” Pana de argint”, premii speciale ale juriului, mențiuni.
Între 1981-1986 a condus Cercul de turism alpin ” Polița cu crini”, obținând premii pentru școală și județ la competițiile naționale ” Ștafeta munților”. Între anii 1984-1985 a organizat acțiuni de marcare și amenajare a traseelor turistice din Munții Bistriței și Stânișoarei. Ca director al Grupului Școlar ”Mihail Sadoveanu” Borca a înființat primul laborator de informatică. A organizat simpozionul interjudețean ”Învățând cu LOGO” și ”Școala și biserica, comorile satului”.
Între 1984-1988 a îndrumat efectuarea de către elevi a unor observații fenologice și hidrometeorologice în Valea Bistriței, între Borca și Poiana Teiului. Programul ”SOS Valea Bistriței” a fost o campanie de informare și educare a populației în domeniul cunoașterii și protejării mediului înconjurător, în dezvoltarea unor activități alternative ca agroturismul. Cu acest prilej s-au editat materiale publicitare, informative despre conduita pozitivă față de mediu, dar și pliante bilingve de prezentare a potențialului turistic din zonă. Acțiunea ”Trofeul Floare de colț” a fost un concurs pe teme de educație ecologică, la care au participat toate școlile de la Borca până la Poiana Teiului. Centrul de Informare și Documentare al liceului, printre primele trei centre de acest fel din mediul rural a fost înființat tot de prof. Maria Lungu. Toate programele de finanțare pe care le-a scris, le-a și câștigat. Ar părea plictisitoare enumerarea acțiunilor, a perioadei de desfășurare a acestora, dar totul s-a făcut cu o dăruire și o iubire față de oamenii și locurile de care s-a atașat.
După terminarea orelor, doamna Lungu rămânea în școală, pentru că încă mai avea ceva de definitivat, de expus, de creat. Toate diplomele de excelență și premiile primite nu suplinesc efortul și ardoarea cu care a muncit pentru a face din liceul Borca un spațiu european, modern și care să aibă parte de toate facilitățile. Din anul 2007 doamna Lungu este pensionată, dar cu atenția îndreptată mereu spre liceul pe care l-a iubit nespus de mult. O bucură toate împlinirile liceului, și nu e un truism dacă spun că această instituție a fost cel mai drag copil al său. Se apropie ziua sa de naștere, împlinește o vârstă care este excepția unei vieți desăvârșite.
La multi ani, doamna profesor Maria Lungu!
Iolanda LUPESCU