joi, mai 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

La începutul lunii noiembrie întreaga comunitate din orașul Bicaz, județul Neamt, se reunește la Casa de Cultură pentru a trăi împreună un moment de sărbătoare și mai multe momente delicioase. Anul acesta a fost a 4-a ediţie a activității Delicii gastronomice din cadrul proiectului „Şi eu pot”, propus inițial de domnii Elena și Petruț Popovici, susținuți de Primăria și Consiliul local Bicaz și promovat ulterior de câteva doamne cu drag de frumos, de bunătate sau bunătăți și de unitate. Cunoscută ca și Prăjitura mea, această activitate a debutat în februarie 2018, apoi perioada pandemiei s-a întrerupt șirul activităților pe care le-am reluat imediat după, în aceeași lună 2020, iar de anul trecut se ține la începutul lunii noiembrie. Și celelalte activități ale proiectului, Casa mărțișorului – târg de mărțișoare lucrate manual, martie 2018 şi 2020 și „Daruri și bunătăți” – târg de cadouri de Paște și artă culinară de post (ouă încondeiate, decorațiuni și obiecte artizanale, produse culinare de post dulci sau sărate), martie 2018, au primit aprecieri sincere si au avut rezultatul scontat. „Proiectul a pornit de la ideea promovării tradițiilor, obiceiurilor locale, a gastronomiei locale și a orașului nostru cu un potențial neexplorat, precum și a descoperirii și promovării oamenilor cu talente ascunse”, declară doamna Elena Popovici .

Caracterul inedit al acestei tradiții constă în faptul că angrenează toata comunitatea locala si mai nou, cadre didactice, elevi, părinți și bunici, autorități publice locale, biserica iar locuitorii orașului vor fi mereu doritori de astfel de întâlniri. „Participarea unui număr mare de elevi, profesori și părinți la această activitate susține și menține o legătură foarte strânsă între școală, familie și comunitate. În același timp,  susține și încurajează de fiecare dată astfel de activități care contribuie la dezvoltarea competențelor de comunicare și antreprenoriat”, ne-a povestit doamna profesor Popescu Iulia.

Debutul este mereu marcat de incinta inundată de nerăbdători să guste din preparatele pregătite de gospodinele orașului. Diversitatea produselor prezente la târg colorează atmosfera într-o valență tomnatică, întrucât pe mese am găsit cele mai apetisante aperitive, borcane cu zacuscă, compot, tochitură, sărmăluțe, paella  cu fructe de mare, sticle cu must, sucuri naturale, dulciuri de casă și multe alte delicii de toamnă pregătite cu sârg de acasă. „O alimentație sănătoasă înseamnă echilibru și diversitate. Aceasta asigură nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului.” Este recomandarea pe care ne-o face doamna Scurtu Mihaela, profesor de biologie, oferind o deosebită importanță consumului de alimente pregătite și gătite acasă.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă caldă de toamnă cu un decor de poveste șia cuprins o prezentare a standurilor cu o diversitate de delicii culinare specifice anotimpului, pregătite de 35 de bicăjence, o paradă a costumelor de toamnă, dansul fetițelor gospodine și un simpatic  monolog al Chiriței, adaptat evenimentului. Minunatul decor a fost realizat cu multă dăruire, pasiune şi pricepere de doamna Lili Albert, un excelent designer nedeclarat, ajutată de doamna profesor Popescu Iulia și completată de doamna Bicăjanu Mariana cu minunatele ei ghivece și bostănei cu flori. În deschiderea evenimentului, preotul, Mihail Popa, a binecuvântat bucatele și pe toți cei prezenți printr-o scurtă rugăciune, a urmat cuvântul autorităţilor, apoi parada costumelor de toamnă pregătită de doamna Popescu Iulia și dansul gospodinelor și monologul Chiritei pregătite și scrise de doamna Antoche Claudia, o iubitoare de copii, mereu înconjurată și iubită de aceȘtia. Această manifestare nu este marcată doar prin varietatea produselor expuse pe standuri sau doar prin numărul mare de participanți, dar și prin frumoasele costume tradiționale românești, purtate de bicăjencele noastre, menționează cu mândrie doamna Budacă Florica.

Dacă debutul acestui proiect a fost unul timid, constatăm cu bucurie că în prezent, tot mai multe instituții și persoane sunt implicate activ la această activitate care îmbină cu succes relaxarea cu educația non-formală. „Trebuie să se facă distincția între nevoi și dorințe. Nimic nu este gratis, totul are un preț. Cred că produsele necesită să fie puse în valoare prin prețul pe care ar fi bine să îl stabilim de anul viitor, iar banii strânși pot fi donați”, ne atenționează un participant la eveniment.

Feedback-ul primit de la întreaga comunitate a fost unul excepțional, mesajele primite pe pagina oficială de Facebook a comunității au fost de ordinul sutelor. „Ne dorim ca pe viitor să mai organizam multe astfel de evenimente la nivelul orașului, astfel încât să se ajungă să promovăm  imaginea orașului, iar întreaga comunitate să se bucure de aceste minunate activități cărora le putem adăuga  și altele, care să ne aducă împreună și să atragă și alți participanți din alte localități”, conchide doamna profesor Apetroei Mihaela.

Iulia POPESCU

Share.

Leave A Reply