sâmbătă, mai 11
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Pe data de 2 ianuarie, 2024, s-a desfășurat în orașul Târgu Neamț  „Festivalul obiceiurilor și tradițiilor de Anul Nou”, unul dintre cele mai mari și mai frumoase festivaluri de acest gen din țară. Au fost invitate 20 de alaiuri, ansambluri și formații care au defilat prin oraș, etalându-și costumele și măștile, dar și eleganța și frumusețea. Am văzut obiceiuri din Neamț, Iași, Botoșani și Suceava. Printre preferații spectatorilor s-au numărat și tinerii din Ansamblul „Codrii Stânișoarei” de la Borca. Jocul caprei de la Borca a obținut locul al II-lea la secțiunea datini și obiceiuri. Ansamblul a fost înființat în anul 2021, la Căminul Cultural Borca, de profesorul Mitică Bălăceanu, un om cu suflet mare, cu iubire de locurile natale și de autenticitatea tradițiilor. Profesorul Bălăceanu îi învață pe cei 24 de tineri care fac parte din ansamblu că sunt parte a istoriei locului, că au rădăcini străvechi, pe care trebuie să le cunoască și să le transmită și generațiilor care vin după ei.

Alaiul caprei are în componență un căpitan, un  turc, un irod, două capre, trei țapi, un jidan, doua mandițe, o babă, un moș, o femeie ,o domnișoară. Tinerii sunt elevi ai liceului, doar doi sunt din clasa a  VIII-a. Strigăturile sunt vechi de zeci de ani, iar costumația păstrează specificul străbun. Dracul neapărat trebuie să apără cu un furcoi, moartea cu o coasă, mandițele au haine ponosite din care curg flenduri. Alaiul este însoțit de muzică, un acordeon și o trompetă.

Repetițiile se fac în fiecare duminică după amiază. Dacă pare un joc simplu, nu este deloc așa.  Ritmul, mișcarea în cerc, pașii, în acord cu strigăturile, toate trebuiesc exersate și repetate. Ansamblul a fost invitat în cei doi ani de la înființare, la festivaluri din Covasna, Baia Mare, Bacău, Iași, Tazlău, Tarcău, Comănești și întotdeauna s-a întors cu premii. Tot din ansamblu face parte și formația de  dansuri, coregraf fiind tot profesorul Mitică Bălăceanu. Întâi a învățat pașii de dans de la Petrea Strugaru, un muzicant din zonă, în 1981 înființând o formație de dansuri la Căminul Cultural.

În 1984 a făcut cursuri de coregrafie cu Ion Babătă, la Casa Culturii din Piatra Neamț, dar și cursuri de mișcare scenică cu actorul Gheorghe Hibovski. Au trecut ani, domnul Bălăceanu nu și-a pierdut nici interesul, nici entuziasmul pentru menținerea vie a patrimoniului imaterial. Și ce este mai frumos decât să-i vedem pe tinerii de care este înconjurat că-i calcă pe urme!

Iolanda LUPESCU

Share.

Leave A Reply