marți, mai 14
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, între anii 2020-2023, au fost realizate lucrări de reabilitare și înfrumusețare la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Parohia Poiana Teiului, Protopopiatul Ceahlău, Preot Paroh Andrei Fabian, prin jertfa și dăruirea enoriașilor, precum și a altor donatori și binefăcători..

Biserica în anii de dinainte de reabilitare 

O privire retrospectivă se impune: această  așezare de cult s-a planificat în îndepărtatul an 1900, la 21 mai, când s-a sfințit locul de către preotul Vasile Țifescu (preot paroh la Biserica din Galu). Aflăm că temelia și zidurile au fost ridicate din piatră, coordonatori de lucrare fiind Cristea Dumitru și Neculai Ispas din Galu. Pictura interioară a fost realizată de către Ioan Luchian din Târgu Neamț, iar sfințirea așezământului s-a săvârșit pe 21 mai 1923, preot la acea vreme era Grigore Borosancanul. Cutremurul din 1940 și războiul au adus daune considerabile, însă cu ajutorul enoriașilor recondiționarea edificiului începe în 1979, înlocuindu-se inclusiv acoperișul cu tablă galvanizată. Pictura actuală, în tehnica tempera, a fost realizată între anii 1978-1981 de către pictorul Gheorghe Buburuzan din Gura Humorului.

Biserica după reabilitare, gata de resfiinţire

De reținut este că în patrimoniul bisericii, pe lângă alte obiecte de cult valoroase, se găsește o icoană dublu fațetată, având reprezentat pe o parte chipul Maicii Domnului cu Pruncul, iar pe cealaltă chipul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, într-o ipostază mai rar întâlnită – stând pe jilţ, cu capul descoperit și cu balaurul sub picioare.

Preoții care au slujit de-a lungul timpului au fost Vasile Țifescu, Grigore Borosancanul, Gheorghe Astanei, Gheorghe Hurjui și Fabian Andrei.

Programul liturgic a început încă din primele ore ale dimineții cu rânduiala utreniei, ca mai apoi în jurul orei 7:30 Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, să fie întâmpinat cu un colac frumos rumenit cu sare simbolizând cutăția sufletelor și hărnicia tuturor celor implicați aici, iar ritmul clopotelor frumos răsunătoare au accentuat momentul. Părintele protopop Ionel Cuțuhan, alături de un sobor de preoți și diaconi l-au însoțit pe marele ierarh pe toată durata slujbei, corul Anghelus dând răspunsurile la strană.

Preasfinţitul Episcop, cu o voce limpede şi caldă, a rostit binecuvântarea. După citirile vechi testamentare, a început ritualul înconjurării bisericii, însoţit de citirea celor trei pericope evanghelice, apoi stropirea cu agheasmă şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a zidurilor exterioare ale sfântului locaş. Poate v-aţi întrebat de ce sfinţirea unei biserici începe din exteriorul ei? După învăţăturile străvechi creștinești astfel se arată delimitarea spaţiului sacru, ca alcătuind „Casa lui Dumnezeu” şi „poarta cerului” (Facerea 28, 17). De aceea, episcopul a citit în faţa bisericii rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului din Ierusalim (III Regi 8, 22-31), în care se cere lui Dumnezeu: „Să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta şi, oricâte vor cere în locul acesta, să asculţi din locul locuinţei Tale celei din cer (…) şi milostiv să le fii lor”. Dumnezeu se află prezent pretutindeni, dar cu precădere El ascultă şi vede pe cei ce Îl cheamă în rugăciune.

După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, tot cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir. Cei prezenţi au fost stropiţi şi binecuvântaţi cu aghiazmă, simbol al harului Duhului Sfânt.

Prin intrarea în biserica sfințită, prin închinarea la Sfintele Icoane, prin participarea, cu multă credință și evlavie, la Sfintele Slujbe, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, credinciosul se sfințește și se luminează, pentru a sfinți apoi spațiul în care trăiește și muncește.

Preotul Paroh Andrei Fabian a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru întreaga sa activitate desfășurată în slujba bisericii, iar alte distincții au fost acordate altor persoane implicate direct în buna desfășurare a acestui amplu eveniment. Un eveniment de mare importanţă pentru comunitate, dar nu numai, şi mulţime mare de credincioşi de pe întreaga Vale a Muntelui au cinstit cu prezenţa şi rugăciunea lor această sfiinţire.

Roxana Gabor Tănase

 

Share.

Leave A Reply