Bine ai venit, iarnă, anotimp nu numai al zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sărbătorirea Naşterii Domnului. Fiecare popor are propria mitologie, alcătuită din legende şi povestiri. Sărbătorile de iarnă cuprind o serie de manifestări religioase, iubite şi aşteptate de toată lumea, în special de copii. Ele încununează finalul unui an calendaristic plin de evenimente importante în viaţa omului. Este momentul în care se culeg roadele muncii, fie că sunt copii sau adulţi.
La invitația doamnei director al Casei de Cultură „Ion Creangă” Târgu Neamț, Ioana Brădișteanu-Rusu, membrii Ansamblului „Mlădițele Farcașei” au răspuns prezent și anul acesta la Festivalul de obiceiuri și datini de Anul Nou, 2025. Costumele populare, sumanele, poalele, catrinţele şi bundițele, nojițele şi opincile, iile şi ițarii au fost primenite şi pregătite pentru spectacolul mult aşteptat.
Douăzeci și trei de ansambluri din diferite zone ale județului și nu numai au reprezentat cu mândrie regiunea de unde provin. Nu pot să nu-i enumăr:
Capra de la Petricaniˮ (Neamț), „Încheierea păciiˮ Agapia (Neamț), „Plugul cu boiˮ Humulești (Neamț), „Urșii giroveniˮ (Girov, Neamț), „Năvala urșilorˮ (Boțești, Neamț), Alaiul de urători Boiștea (Neamț), „Codrii Stânișoareiˮ (Borca, Neamț), Alaiul de la Răucești (Neamț), „Jocul ursuluiˮ (Fălticeni, Suceava), Ansamblul „Comorile Neamțuluiˮ Piatra-Neamț, „Cununița Moldoveiˮ Costuleni, Ansamblul „Ținutul zimbruluiˮ Târgu Neamț, „Capra mutăˮ (Preoțești, Neamț), „Sumănariiˮ de la Trifești (Neamț), „Cerbulˮ de la Zbereni (Iași), „Mlădițele Farcașeiˮ (Farcașa, Neamț), „Codrulețulˮ (Vorona, Botoșani), „Arnăuțiiˮ (Humulești), „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescuˮ (Botoșani), „Ceata de la Boroaiaˮ, „Ceata capreiˮ din Cornu Luncii (Suceava). Un potop de costume și măști populare, instrumente muzicale, urători cu bice și clopote de difetite mărimi, care cu boi, toate acestea transmiţând veselie, spontaneitate, ingeniozitate, forţă, graţie, altruism. Piața din centrul orașului Târgu-Neamț era arhiplină, exact așa cum era de așteptat când este organizat un festival de acest gen, parada spectaculoasă impresionând publicul. O adevărată sărbătoare! Pe chipurile tuturor se citea fericirea!
Negreșit, mlădițele participând la astfel de întâlniri extraordinare nu pot decât să-și dezvolte gusturile autentice, imaginile, valorile morale, spirituale, artistice, specifice zonei din care provin şi să le deschidă dorinţa spre conservarea şi promovarea acestora, transmiţând mesajul purităţii şi al unităţii, al frumuseţii folclorului românesc, acela al reunirii sufletelor prin artă.
Nu pot să nu amintesc și de premierea la secțiunea Originalitatea repertoriului a Ansamblului „Codrii Stânișoarei”, din Borca, acesta obținând premiul al III-lea.
Succesul acestui spectacol, pentru că a fost un spectacol în aer liber, energizant și spectaculos, se vede cu ușurință în instantaneele surprinse de fotografii profesioniști.
Felicitări organizatorilor, a fost o ediție foarte reușită!
Despina GHEORGHIU