luni, mai 20
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În pragul sfintelor sărbători, pe 16 decembrie,a fost transmisă bucuria apropierii nașterii Domnului Iisus Hristos și la Bicaz, prin intermediul spectacolului de colinde, organizat de către Primăria Bicaz și Consiliul Local Bicaz.Colindele sunt adevărate rugăciuni specifice Crăciunului, ce inoculează puțin din sămânța spiritualității celei mai iubite și așteptate sărbători de peste an. Ele reprezintă un fundament, o continuitate, o solidaritate a neamului nostru. Cine le-a scris? Când au apărut? Cine le-a compus melodiile? Nu se știe…ele vin din negura vremurilor, și vin odată cu ființa neamului românesc ce s-a născut creștin. Spectacolul a fost deschis cu binecuvântarea dată de către preotul Popa Mihail, preot al parohiei Dodeni, de care aparține și sediul Casei de Cultură al orașului Bicaz, unde s-a desfășurat spectacolul. Atât spectatorii cât și colindătorii s-au bucurat de un decor deosebit, realizat cu multă migală de către domnul Petruț Popovici, administratorul locației, ce a reușit să inducă emoția și bucuria apropierii Crăciunului prin mirosul brazilor proaspeți, care au ornat scena și care au fost împodobiți conform tradiției străbune.

Primii mesageri care au venit să vestească Nașterea Domnului comunității de la Bicaz, au îmbinat și continuă să îmbine armonios rugăciunea cu grija copiilor defavorizați și a bătrânilor, constituind corul „Justiniana” al mănăstirii Paltin, Petru Vodă. Măicuțele au lăsat liniștea sihăstriei pentru a aduce bicăjenilor glasul îngerilor care vestesc întruparea lui Hristos, sub atenta conducere a maicii Fotini. Naşterea Domnului a fost proorocită din vechime, apoi a fost anunţată păstorilor de lângă Viflaim de către îngeri, ca fiind un eveniment aducător de pace şi de bunăvoire. Atunci s-a cântat cu glasuri îngereşti întâia colindă care amintește de iubirea lui Dumnezeu şi de dragostea pe care ne-o datorăm unii altora în calitate de fraţi: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire.” Astfel de mesageri au ajuns și la noi,sub forma corului „Camena”,al Protopopiatului Piatra Neamț, format de către doamnele preotese, care ne-au făcut o mare bucurie venind în mijlocul bicăjenilor. Tradiția spune că  bucuria nașterii Domnului Iisus Hristos este propovăduită din casă în casă, de către apropiați, dar și de către colindătorii care cu dragoste duc datina  mai departe. Aceșt aspect îi transformă pe colindători în mărturisitori și propovăduitori ai Sfintei Scripturi, vestind din casă în casă cele despre nașterea, viața și activitatea lui Iisus Hristos. Am avut bucuria de a primi pentru a fi colindați un asftel de colindător, o persoană dragă comunității de la Bicaz, un vechi și statornic colaborator. Este vorba despre doamna preoteasă Cristina Marin, care  a venit cu drag și ne-a împărtășit cu bucurie, vestea apropierii nașterii Pruncului sfânt.

Vestitori ai nașterii Domnului au fost și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din Bicaz, dar și parte din cadrele didactice ale Liceului „Carol I” Bicaz. Acestea, pe linia bunelor practici după care își desfășoară activitatea zilnică și viața în general, au colindat menținând și întărind  astfel, atmosfera de spiritualitate a colindelor noastre românești… Crăciunul e o sărbătoare sfântă, religioasă, reprezintă timpul acordat familiei, e un binecuvântat moment de tihnă în pacea căminului. Este momentul în care împărtășim cu ceilalți ceea ce ne face fericiți, spunem pentru ce suntem recunoscători. Recunoscători suntem și pentru că am avut parte de colindători, care au venit cu bucuria curată a celor ce iubesc datina,  și mai mult decât atât, iubesc să o promoveze generațiilor mai tinere, activând sub titulatura „Eu cred”, reprezentanți principali fiind domnul Marius Coșerariu și doamna preoteasă  Elena Ropotoaia.

Colindele ne determină să trăim Naşterea Domnului la un timp mereu prezent,  după cum spune și celebrul vers – „Astăzi S-a născut Hristos…”În colinde vom găsi intuiţia clară şi sigură a tuturor adevărurilor fundamentale ale creştinismului. Nu vom găsi speculaţii filozofice, ci trăire creştină primară, simplă şi autentică, iar ca mărturie al acestui aspect a venit să aducă mesajul creștin un grup nou intitulat „Moldovencele colindă”, format din reprezentantele bibliotecii noastre orășenești și cea mai nouă echipă de la dansuri, coordonată de către domnul Petruț Popovici.

Așa cum impune datina străbună, colindătorii sunt primiți și primeniți de către gazdă, iar colindătorii veniți să colinde la Bicaz, au fost întâmpinați de către reprezentantul organizatorilor, de către domnul primar, Nicolae Sălăgean, care a dat binețe atât colindătorilor, cât și tuturor celor care s-au aflat la eveniment,cu scopul a duce tradiția străbună mai departe.

Prezența în număr mare a bicăjenilor în sală, nu a făcut altceva, decât să certifice faptul că au primit cu bucurie colindătorii și colindele, așa ca după datina creștină strămoșească, aspect ce constituie o mărturisire, acceptarea că se primește învățătura lui Iisus Hristos, ceea ce este echivalent cu Crezul.

Crăciunul simbolizează generozitate, solidaritate, dragoste pentru semeni, iubire față de aproapele nostru. Tocmai din acest motiv, cu ocazia spectacolului de colinde s-a organizat un apel umanitar, prin intermediul căruia cei prezenți la eveniment au ajutat două suflete de copil, două fete, care sunt surori, fac parte din comunitatea bicăjeană, sunt luate în evidență de către serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Bicaz, sunt orfane de mamă, au o situație materială destul de precară și ambele sunt bolnave, fiind diagnosticate cu epilepsie. Cei prezenți la eveniment le-au arătat cu această ocazie că nu sunt singure, că trăiesc într-o comunitate care nu este indiferentă la necazul lor și este gata să le ajute financiar, să le fie aproape. S-a strâns astfel, suma de 1631 lei, bani care au intrat în posesia bunicii fetelor, care le are în grijă. Nu trebuie să uităm că binele făcut se întoarce, iar după acest criteriu, ar fi bine să nu uităm să fim darnici, buni și generoși de câte ori se ivește ocazia!

 Mihaela APETROEI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply