luni, mai 20
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Grinţieşul, o comună montană, a avut în timpul comunismului sportivi de valoare la schi. Căci pantele şi abrupturile erau destule, era zăpadă şi un profesor iubitor de sporturi de iarnă, Vasile Răşchitor. Urmarea: titluri judeţene şi chiar naţionale şi un sportiv de excepţie – Sebastian Vigu, performer naţional la biatlon şi schi fond.

În acele vremurii elevii de gimnaziu puteau să participe la un concurs în care probele se înlănţuiau într-un mod fericit: schi fond, tir, orientare turistică, aruncarea mingii de oină, educaţie rutieră, educaţie sanitară: Complexul aplicativ „Pregătirea tineretului pentru apărarea patriei”. Concursurile judeţene erau câştigate an de an de grinţieşeni, iar în 1987-1988 echipajul obţinea medaliile de vicecampioni. În iarna dintre 1988 şi 1989, la Vatra Dornei, elevii din Grinţieş au devenit campioni naţionali.

Alăturăm acestei evocări un scurt fragment din ziarul „Sportul”, reporterul Tiberiu Stama poposind la Grinţieş, în care sunt amintiţi mici sportivi ai şcolii. În 1990, complexul a fost desfiinţat. Participant la astfel de concursuri, autorul consideră că a fost o decizie proastă, PTAP-ul, de iarnă sau de vară, din perioada comunistă făcea o educaţie extraşcolară extraordinară, cum nu au făcut niciunele dintre concursurile perioadei postcomuniste.

Daniel DIEACONU

Share.

Leave A Reply