duminică, septembrie 8
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

         „În fiecare dimineață, în Africa, se trezește o gazelă. Ea știe că trebuie să alerge mai repede decât cel mai rapid leu, altfel va muri. În fiecare dimineață, în Africa, se trezește un leu. El știe că trebuie să alerge mai repede decât cea mai înceată gazelă, altfel va muri de foame. Nu contează dacă ești leu sau gazelă, atunci când răsare soarele ai face bine să începi să alergi”. (Născuți pentru a alerga, Christopher McDougall).

Într-o perioadă în care relaxarea ia forma comodității în fața televizorului sau a jocurilor pe calculator, în care tot mai mulți elevi aduc adeverințe medicale pentru orele de educație fizică și sport, în care expresia latină „men sana in corpore sano” pare să-și fi pierdut sensul, un tânăr demonstrează prin faptele lui că alergarea nu e un termen vetust, ci reprezintă o opțiune și un modus vivendi.

Dacă e să răspund la întrebarea; DE CE ALERGARE? sau DE CE ALERG? nu aș ști acum să răspund” îmi mărturisea Ionuț. Eu cred că motivul se află în citatul lui preferat, el este născut pentru a alerga, născut pentru a trece lina de finish, născut pentru a-i depăși pe cei mai în formă decât el, născut pentru a-și testa permanent limitele și a se autodepăși. Născut pentru succes!

„De loc vin din cătunul Bistra, sat Telec, Bicazu Ardelean, născut într-o familie de oameni de munte și, până să ajung să înțeleg ce se întâmplă în jurul meu, de mic eram foarte nestatornic, mereu pus pe alergat sau mai bine spus „pus pe fugă” (termenul „alergare” aveam să îl descopăr mult mai târziu , cred că în 2000, când aveam 8 ani și am văzut-o la Sydney pe Gabriela Szabo cucerind medalia olimpică la 10.000 metri ). Mic fiind, îmi plăcea ca în zilele de sărbătoare să o iau pe dealurile dimprejurul satului, pentru că în timpul săptămânii după ce terminam școala era mereu câte ceva treabă pe lângă casă, cum e viața copiilor din zona rurală. Odată cu trecerea anilor am descoperit fotografia, iar asta a venit la pachet cu o dorință și mai mare de explorare, astfel că la 16 ani am reușit să îmi cumpăr o bicicletă și împreună cu unchiul Marius și vărul Sabin Husariu din Tulgheș (care și-a urmat pasiunea și a devenit unul din cicliștii de elită pe partea de MTB din România) nu era zi de duminică sau sărbătoare fără să ieșim să mai explorăm câte o părticică din zona Neamț, Harghita sau câteva ture de cicloturism prin Bucovina sau Transilvania.”

Însă, curând, ieșirile cu bicicleta au devenit tot mai rare și zonele neexplorate tot mai puține.

simte că acesta nu este drumul lui, nu este suficient pentru a-și tempera spiritul competitiv, dorința de a deveni mai bun cu fiecare zi. În 2014 în Masivul Ceahlău lua naștere cursa de alergare montană „Bate Toaca”, dar abia după 3 ani prinde contur ideea de a participa la aceste concursuri. „La insistențele prietenei mele, în octombrie 2017 luam startul la prima mea competiție, semimaraton Curtea Domnească (Piatra Neamț) unde, spre surprinderea mea și a tuturor, am terminat pe locul 2”.

Urmează o perioadă de descoperire a munților României, din nord, din Munții Rodnei, până în sud-vest în Retezat, sau în Apuseni, la vest, a dificultăților diferitelor trasee, dar și a frumuseții peisajelor și oamenilor care le străbat potecile sau le cuceresc piscurile.

Anul 2018 a început excelent cu primul maraton montan la Brașov (40 km) unde, la fel ca la Piatra Neamț, a surprins pe toată lumea reușind să termine pe locul 3 în fața câtorva alergători cu experiență. A fost surpriza sezonului 2018: Brașov, maraton 40 km, locul 3, Rodnei Sky Race, 25 km, locul 2, Harghita trail , 40 km, loc 1, Bate Toaca, 32 km, locul 3, Semimaraton Curtea Domnească, locul 1.

Anul 2019 a venit cu legitimarea la Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț sub îndrumarea fostei atlete Iulia Oltean Negură. Astfel a luat startul la Campionatul Național de scurtă distanță, 10 km, (locul 3 individual, locul 2 cu echipa), respectiv Campionatul Balcanic, tot 10 km, Brașov maraton (40 km ) locul 1, Tibles maraton (40 km ), locul 1, Rodnei Sky Race (25km) locul 1, Maraton 3200 (Bucegi 45km) locul 1, – Record de traseu Cozia Mountain run (30km) locul 1, Semimaraton Curtea Domnească (20km) locul 1, Bate Toaca (32 km ) locul 2, Maraton Piatra Craiului (40km), locul 4. Iar ascensiunea către performanță continuă veriginos, cu și mai multă tenacitate.

O nouă echipă, în 2020, Arduua SkyRunning din Suedia, și un nou antrenor (Fernando) din Spania s-au alăturat aventurilor mele prin munți. Începeam pregătirea pentru primul ultramaraton montan, Bucovina Ultra Rocks, o cursă de 89 km prin munții Rarău, Giumalău, Pietrosul Bistriței și 5800 diferență de nivel. Locul 1 după 12 ore și 8 minute. (Orice distanță peste 42 km se consideră ultramaraton, și pot spune că niciodată nu ești prea pregătit pentru un ultramaraton, încă îmi aduc aminte momentele grele din cursă și gândurile care mereu îți spun „de ce faci lucrul ăsta?” sau „nu mai fac asta în viața mea!” gânduri ce țin cam trei zile, drept urmare la două săptămâni distanță luam startul în Munții Făgăraș, la Făgăraș Rocks, o cursă de 50 km și 3500 diferență de nivel, obținând locul 2. În anii 2020 și 2021 pandemia a făcut ca foarte multe curse să fie anulate, dar a fost și un lucru bun, am avut timp pentru mai multă pregătire. Pentru că a fi competitiv vine la pachet cu disciplină, cu multe ore de antrenament și uneori cu accidentări.”

Scrie și aici o poveste cel puțin interesantă participând la cursa caritabilă Autism 24 H. Era obligat, pe de o parte, să respecte regulile pandemice de izolare, dar să alerge minimum 100 de km în 24 de ore. „Eu, având curtea de 90 metri la dispoziție, mai aveam de adunat doar… 100 de kilometri. (Încă nu știu câte ture a trebuit să alerg până să îndeplinesc targhetul)” Imaginea cu harta parcursului este mai mult decât elocventă!

Urmează alte victorii și alte recorduri stabilite: Rodnei Sky Race, locul 1 – Record de cursă, Scaunul Domnului, semimaraton, locul 3, Autism 24H (cursă caritabilă), 100 km, Hit the Egg (Vatra Dornei 40 km), locul 1, Rodnei Tour (25 km) locul 1.

„Anul 2022 venea cu o altă provocare: 2×2 Ultra Sky Marathon, o cursă care se desfășoară în munții Făgăraș și care are traseul de la Bâlea Lac – Vf Moldoveanu – Vf Negoiu și înapoi la Bâlea Lac. Singura cursă din Europa în totalitate la peste 2000 metri altitudine, 45 km și 4000m diferență de nivel. Start la ora 6:00, iar după 6 ore 53 minute terminam cursa pe locul 2.” Astfel, după 9 ediții, era inclus într-o listă scurtă de alergători care au terminat cursa în mai puțin de 7 ore!

Participă apoi la Brașov maraton, unde obține, evident, locul 1, și Scaunul Domnului (50 km) iarăși locul 1. Să nu credeți că este exhaustivă lista competițiilor!

Ce-și propune în acest an? „În 2023 încă nu s-au așezat poveștile pentru a fi povestite, dar aș menționa că la a treia participare la Bate Toaca (cursa de casă din Masivul Ceahlău) am reușit să câștig! Așadar, Brașov maraton, locul 2, Transilvania 50 km, locul 1, Scaunul Domnului semimaraton, locul 1, Bate Toaca, locul 1, Retezat Sky Race (30km ) locul 2, 2×2 Ultra Sky Marathon, locul 5, Rodnei Sky Race, locul 1, Ciucaș X3 (40 km ) locul 2.”

Tineri extraordinari, care trec neobservați pe lângă noi, scriind povești frumoase ce rămân nepovestite! Se aștern cuminți și în poveștile noastre, pentru că pe Ionuț l-am cunoscut în 2007 și i-am fost profesor-diriginte doi ani, până în 2009 la Școala Grințieș. Am intuit în băiețelul firav, pasionat de desen, de grafică, o forță uriașă și el a confirmat. Ne-am întâlnit apoi pe rețelele de socializare și m-am bucurat sincer pentru fiecare reușită a lui! Per aspera ad astra, Ionuț!

Cristina CHIRILĂ

 

Share.

Leave A Reply