vineri, octombrie 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

„Mens sana in corpore sano” este o binecunoscută expresie de origine latină, tradusă ca „o minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Această expresie este folosită pe scară largă în contexte sportive și educaționale pentru a exprima teoria conform căreia exercițiul fizic are o importanță de multe ori vitală asupra echilibrului psihic, psihologic și fizic al oricărui individ.

Toate studiile medicale demonstrează faptul că sportul este esențial în menținerea unei stări de sănătate optime și că exercițiile fizice pot ameliora sau chiar vindeca anumite afecțiuni medicale.

Cătălin Constantin Gherasim este un tânăr de 17 ani din comuna Tașca, județul Neamt, care a fost diagnosticat în anii copilăriei cu o afecțiune a creierului ce provoacă frecvente crize necontrolate pentru care medicația nu a putut face mare lucru. Aceste crize manifestate destul de frecvent, îi afectau considerabil calitatea vieții, Cătălin având nevoie permanentă să fie supravegheat îndeaproape, deoarece crizele se manifestau în mod violent și chiar îi puteau pune în pericol viața.

În anul 2019, Cătălin era elev la Colegiul Tehnic Transporturi din Piatra-Neamț, când domnul profesor-antrenor Dan Cojocaru a asistat la ora de educație fizică și l-a remarcat după ce l-a rugat să execute o săritură de pe loc, pe care a executat-o impecabil. Cu această ocazie i-a propus să frecventeze Clubul Sportiv Școlar Ceahlăul Piatra-Neamț, unde, de altfel, a fost și legitimat, apoi, în anul 2020 s-a transferat la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț, creându-se, astfel, premisa unei cariere sportive, în ciuda afecțiunii sale de care era conștient (în prezent este dublu-legitimat, fiind cooptat și în lotul celor de la CSM Giurgiu).

Cătălin Constantin Gherasim a început antrenamentele ușoare, apoi acestea devenind serioase și din ce în ce mai grele.Cu această ocazie a observat că acele crize care i-au afectat anii copilăriei s-au rărit până au dispărut.A continuat antrenamentele cu conștiinciozitate, perseverență, profesionalism și disciplină, iar după scurt timp a început să participe la diferite concursuri locale, regionale și naționale, sub culorile clubului CSS Ceahlăul Piatra-Neamț. Prima medalie a obținut-o la „Cupa Bistriței”, organizată la Bacău, la aruncarea greutății.În anul 2022, Cătălin Constantin Gherasim a devenit campion național la Campionatul Național organizat la Craiova, la proba aruncarea suliței de 800 gr. campion național la aruncarea greutății de 5 kg. organizat la București, campion național la aruncarea suliței 700 gr. Arad, campion național aruncarea suliței 700 gr. la Campionatul Național de juniori de la Pitești.

Anul 2022 a fost un an de grație, Cătălin participând și la numeroase concursuri internaționale, obținând următoarele performanțe: locul 1 – aruncarea greutății 5 kg la Concursul Miting Mlados, organizat la Ruse- Bulgaria, vicecampion balcanic la aruncarea greutății 5 kg. la Campionatul Balcanic organizat la Bar- Muntenegru, locul 2 la aruncarea suliței 700 gr. organizat la Ruse-Bulgaria, vicecampion balcanic la aruncarea suliței la Campionatul Balcanic organizat în orașul Denizli- Turcia, locul 8 la aruncarea greutății la Campionatul European organizat la Jerusalem- Israel.

Acestea sunt câteva dintre performanțele sportive ale lui Cătălin Constantin Gherasim, care, ulterior, a mai participat la diferite competiții, obținând rezultate remarcabile.

Cătălin se arată foarte mulțumit de aceste performanțe și declară că totul i se datorează antrenorului său, Dan Cojocaru, cel care l-a descoperit și care a avut încredere deplină în el.

De altfel, mama lui Cătălin, Dumitrița Zaiț, este încântată de performanțele fiului său, în condițiile în care, copilăria sa a fost una agitată, din cauza crizelor repetate pe care acesta le făcea, declarând că de cel puțin 4 ani, datorită sportului, dar și respectării medicației, Cătălin nu a mai făcut nici o astfel de criză, având o viață normală, ba chiar făcând performanță în sport. Sigur, Dumitrița Zaiț și-a arătat recunoștința față de antrenorul Dan Cojocaru – cel care l-a descoperit și, practic, i-a deschis noi orizonturi fiului ei și-i mulțumește Lui Dumnezeu pentru salvarea lui Cătălin. Dumitrița Zaiț chiar recomandă copiilor și tinerilor să practice sportul, iar cei care suferă de astfel de afecțiuni, să facă exerciții fizice, acestea fiind, în multe cazuri, esențiale pentru sănătatea fizică și psihică a oricărui individ.

Micuța comunitate din Tașca se mândrește cu astfel de tineri cum este Cătălin Constantin Gherasim, care, în ciuda unei probleme de sănătate, datorită seriozității, disciplinei și perseverenței, face performanță, punând comuna Tașca pe harta sportului de performanță a României.

Marius Mihai COŞERARIU

 

 

Share.

Leave A Reply