duminică, noiembrie 24
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Bună! Mă numesc Ştefan și azi vă voi povesti ceva despre pasiunea mea, pescuitul.

Pescuitul sportiv este un sport de relaxare și foarte multă gândire. La pescuit ai multe tehnici de exemplu: match, feeder, methodfeeder, bologneză, staționar, spinning, crap, vargă și multe alte metode care se practică în diferite anotimpuri, unele mai grele, altele mai ușoare.

În pescuitul sportiv trebuie să ai o foarte mare grijă cum îți alegi echipamentele, trebuie să îți pui pe montură un cârlig ales pentru ce rasă pescuiești, cârligele sunt de diferite mărimi.

Pentru montură trebuie să alegi un forfac (fir înaintaș) după specia pe care o cauți și cum este substratul.

Vreau să vă povestesc un pic despre montura la boloneză pe care o folosește unul dintre cei mai bătrâni pescari ai satului (14 ani de pescuit sportiv). Mi-a permis domnul Ungureanu Carol Ion să îi dezvălui numele și tehnica. Domnul Carol nu folosește o tehnică originală, el folosește tehnica clasică la scobar doar că de la el am luat-o.

Pentru această tehnică avem nevoie de: o lansetă bologneză de cel puțin 5 m și o mulinetă de 2000, un fir principal de mărimea 0.16 mm, încă un fir pentru forfac de mărimea 0.12 mm, o cutie cu alice (greutăți),  plute de mărimile 0.8 g, 1.0 g, 1.5 g, 2.0 g, 2.5 g (plutele se aleg în funcție de cum bate vântul), cârlige mici pentru scobar, varnisuri pentru plute, opritoare (doar dacă plutele sunt culisante), pentru momeală de cârlig râme și viermișori și alte momeli depinde de lac (eu pescuiesc pe lacul Bicaz și pe Balta Liberty Toplița). Ca nadă domnul Carol folosește nada de la Benzar Mix mreană și scobar cu aromă de parmezan combinată cu viermișori.

Eu folosesc o nada făcută acasă cu tot felul de cereale de exemplu: făină de porumb, făină de grâu, urluială, șrot de floarea soarelui, concentrate pentru animale, porumb fiert, granule pentru câini sau pisici sfărmate, șofran, pesmet și griș pe care câteodată le combin cu nade cumpărate din magazin și cu mămăligă.

În lacul Bicaz se află tot felul de pești care sunt: șui (oblete de munte), porculeț, plătică biban caras, roșioară, păstrăv, clean, lostrița, șalău, crap, Amur (ten), sturion (mai rar), știucă. Și mai multe rase chiar preistorice. Balta Liberty, care nu este un lac de stat, este un iaz privat are o populație mai mică de pești şi mai puține rase, care sunt: oblete, roșioară, caras, crap, ten, sturion, biban (dacă prinzi un biban îți dă ori o partidă gratis ori ceva de băut)!

Sper că v-am tentat să vă apucați de acest sport! Salutare!

Ștefan NICHITA, clasa a VI-a

Share.

Leave A Reply