vineri, noiembrie 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Primii pași în universul notelor muzicale au fost timizi, dar parcursul ce a urmat într-o gradație ascendentă a creionat portretul unui mic artist dornic să arate lumii ce se ascunde în spatele microfonului. Scena a fost întotdeauna a doua ei casă, locul în care a crescut, a evoluat și a dobândit experiența necesară pentru a se apropia de succes. „Când cuvintele sunt de prisos, muzica vorbește”(Shakespeare) este citatul care rezumă activitatea tinerei interprete, care surprinde și prin delicatețe, finețe, dar și perseverență și acribie în atingerea obiectivelor.

Chiar dacă locuiește în Târgu Neamț, gândul ei a rămas necontenit la meleagurile copilăriei ei, la casa bunicilor din Grințies, de la poalele muntelui Ceahlău, unde se întoarce ori de câte ori are ocazia.

Pasiunea pentru muzică a descoperit-o singură, în cadrul micilor concerte pe care le susținea în propria casă sau la serbările școlare, dar care mai târziu s-au mutat pe adevăratele scene. Susținută de părinți, de educatori și profesioniști, Daria a început să impresioneze cu talentul său, cu gingășia vocii, expresivitatea ochilor și sinceritatea exprimării emoțiilor.

Treptat, și-a construit drumul printre partituri și note muzicale pe care îl urmează și astăzi, căci iubirea ei pentru muzică este infinită.

Ana-Daria Botez s-a afirmat prin participarea la diferite concursuri și spectacole, atât de muzică ușoară, cât și populară sau folk, unde a obținut premii și trofee semnificative: premiul I la Festivalul Internațional „Cătălina”, Iași, premiul al II-lea la Festivalul „Moldova Muzic Fest”, Bacău, premiul al III-lea la Festivalul „Viva Allegria”, Piatra Neamț, participarea an de an la Festivalul Haiducilor, Grințieș, unde a obținut premiul I la secțiunea de muzica folk și de muzică populară și altele.  Ulterior, a lansat două melodii, o colindă intitulată „Colo sus, mai sus de stele” și o melodie de muzică populară „Azi îi ziua cu bucluc”.

Biserica a fost locul în care ea și-a dezvoltat cel mai mult talentul, cântând cu drag pricesne și cântece bisericești, întorcându-se de fiecare dată la biserica din satul bunicilor ei.

Din 2019 urmează cursurile Școlii de canto RubyMa Music Art din Piatra Neamț, fiind îndrumată de doamna Bianca AnaMaria Rusu Ciucanu. A fost membră a corului de copii „Rubine Moldave”, cântând alături de îndrăgita interpretă de muzică populară, Viorica Macovei, într-un concert caritabil de pricesne.

Tot în 2019 activează în cadrul corului „Stephanos” al Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, Târgu Neamț, coordonat de domnii profesori Ciprian Borș și Elena Ioniță cu care câștigă premii la concursuri școlare și extrașcolare și se implică în numeroase activități de voluntariat și educație civică.

Câțiva ani a fost membră a Ansamblului Folcloric „Ozana” din Târgu Neamț, coordonat de domnul Dan Gîtlan, ca solist vocal, câștigând premii la concursuri și festivaluri. Printre acestea se numără: Trofeul Festivalului Folcloric „De la moșii nostri noi am învățat”, Premiul I la Festivalul Internațional „Folklore” și multe altele.

Înconjurată de oameni care o încurajează și o apreciază, de peisajele impresionante ale munților Ceahlău și de muzică, Daria Botez scrie povestea unei tinere dornice să își promoveze prin prisma talentului său atât tradițiile și obiceiurile din zona din care provine, cât și sentimentele și gândurile ei.

Cristina CHIRILĂ

 

 

Share.

Leave A Reply