duminică, septembrie 29
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

De la „Biletele Hypotecare”, la regele Carol I, apoi la regele Ferdinand şi regele Mihai, la Republica Populară Română, Republica Socialistă România, iar apoi la zilele noastre. În mare parte aceasta e perioada pe care o acoperă colecția lui Cornel Vântu, de loc din Grințies, acum pribeag prin lume ca atâţia alţi tineri români, care de mic a descoperit că are o pasiune arzătoare pentru a strânge monede şi bancnote vechi, pasiune care mai târziu s-a transformat în afacere. Şi astfel, de la o joacă la o frumoasă colecţie (care în 2021 a fost evaluată la aproximativ 3500 euro, la acel moment cu 100 de piese fără dubluri) nu a fost decât un pas, iar în prezent are vreo 220 de piese, iar valoarea nu poate fi determinată fără o evaluare profesionistă. Dar, sigur, suma este mult mai mare.

Cea mai valoroasă piesă din colecţie e o bancnotă de 3 lei SPECIMEN 1966, destul de greu de găsit într-o stare foarte bună. Bancnotele inscripţionate „specimen” au aceasta menţiune înscrisă vizibil pe avers şi pe revers, pe diagonală, de obicei cu cerneală roşie, fiind folosite de instituţii precum băncile centrale sau Interpolul pentru informare sau ca referinţă în expertize. Bancnotele inscripţionate cu menţiunea „specimen” prezintă toate caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie şi sunt fără valoare, neputând fi acceptate nicăieri în plăţi. Când şi unde este cazul, specimenele se folosesc, de către instituţiile autorizate, ca referinţă pentru expertize, dacă există suspiciuni cu privire la autenticitatea unor bancnote, mai spun experţii. În prezent, imagini ale bancnotelor în circulaţie pot fi găsite şi pe site-urile băncilor centrale de emisiune, astfel încât cel care doreşte să verifice autenticitatea unei bancnote suspecte poate rapid compara caracteristicile acesteia cu fotografiile aflate pe site, fără a avea la dispoziţie un specimen.

Mai menţionăm: un set 10 BANI 25 BANI 50 BANI 1917 UNC cu chipul Regelui Ferdinand Bancnote tipărite în iulie 1917, fără filigran; o bancnotă de 10 bani emisă în 1917 de Ministerul de Finanţe al României – emisiune de urgenţă din timpul Primului Război Mondial – a stabilit recordul mondial pentru cea mai mică bancnotă, potrivit World Records Academy. Bancnota românească măsoară 27,5 x 38 milimetri, are culorile verde şi portocaliu şi pe ea se pot observa anul de emisie şi numele țării noastre Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României (care a domnit între anii 1914 – 1927), iar pe revers, stema României şi dictonul casei regale. Aceasta are, totodată, cea mai mică valoare dintre toate bancnotele emise vreodată în România. Iar cea mai frumoasă bancnotă pentru el ar fi cea de 500 lei 1949 cu Horea, Cloşca şi Crişan în plan central o să observaţi o imagine cu cei 3 conducători. Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan a avut loc la data de 1784-1785 şi a fost o importantă ridicare la luptă a ţăranimii iobage din Translivania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. Alte piese de top din colecţie ar fi: 100 de lei 1931, 2 x 1000 lei, 1950 serie consecutivă grad 63 PMG (paper monney guarantee) 1 leu, 1916, BGR (BANCA GENERALA ROMÂNĂ), set 1 leu, semnătura viceguvernatorului şi 2 lei 1915, cu eroare de debitare. Desigur, încă sunt bancnote mult mai scumpe pe care nu le deţine sau nu şi le poate permite încă, unele ajungând şi la mii de euro. Dar va persevera, cu siguranţă, şi colecţia sa va creşte.

Daniel DIEACONU

 

Share.

Leave A Reply