luni, mai 20
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Protagonistul prezentării noastre de astăzi este un priveligiat: locuieşte într-un sat din Crăcăoani, cu adevărat parte a „Ţinutului Zimbrului” (este vizitat uneori de impunătoarele rumegătoare), înconjurat de codri, de fâneţe şi de stupină. S-a născut la 2 decembrie 1964 la Bălţăteşti şi şi-a dorit să devină învăţător. Un învăţător bun, cum zicea domnia sa, şi repartizările l-au trimis la Mitocul Bălan, unde începe vestita Calea Mare. Şi învăţătorul nostru de la poale de munte a aflat aici pe cea care i-a devenit tovarăşă de viaţă, Luminiţa, profesoară de sport. Poate din dorinţa de a nu fi mai prejos faţă de soţia sa a urmat la Iaşi cursurile Facultăţii de Istorie şi la Cluj s-a licenţiat în „Tehnologia Informaţiei şi Comunicării”. Şcoala Mitocul Bălan a pierdut un învăţător bun, dar Şcoala Crăcăoani a câştigat un profesor de istorie foarte bun. Mai mult, a urmat cursurile postuniversitare „istorie orală” „Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţilor locale” ale UBB Cluj, 2011 şi a realizat o cercetare excelentă: „Pelerinaje la Mănăstirile din Munţii Neamţului”, volumul colectiv al profesorilor de istorie participanţi în cadrul Proiectului POSDRU/97/1.3/48695, Cluj Napoca, Universitatea Babeş Bolyai, Facultatea de istorie, Institutul de istorie orala, 2013.

Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Ecologice „Corolar” cu care a iniţiat mai multe proiecte de protecţie a naturii prin intermediul rangerilor juniori pentru care a organizat mai multe tabere în parcurile naţionale şi naturale nemţene.

A fondat Mini-muzeul de Istorie şi Etnografie „Camera Bunicii” Magazia-Crăcăoani în 2012. Este coautor al manualului „Ţinutul Zimbrului”, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2010, alături de R. Deju, S. Catanoiu, E. Petrariu, I. Pipirigeanu şi al manualului „Legendă, tradiţie şi istorie în munţii Neamţului”, manual de istorie opţional, Editura Universitară, Bucureşti, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2011, Daniel Dieaconu – coordonator.

A colaborat la realizarea volumelor colective „Identitate nemţeană”, Editura Universitară, Bucureşti şi Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2012, „Pelerin în judeţul Neamţ”, coord. D. Dieaconu, V. Nicolau, D. Savin Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2013; „Pe urmele plăieşilor şi haiducilor-legendă, tradiţie şi istorie în munţii Neamţului”, manual de istorie opţional, Ed. Limes, Cluj, Ed. Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2013; „Istoria şi poveştile de lângă noi”, volum coordonat de D. Dieaconu, V. Nicolau, D. Savin, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2014; „Mărturii nemţene de istorie recentă”, volum coordonat de D. Dieaconu, D Savin, V. Nicolau, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2014. A realizat monografia „Bălţăteşti – file de monografie”, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2011.

A fost redactor la revistele: „Întoarcere la Bălţateşti – Retro album cartofili”, 2012, „Gânduri” (2018 – Crăcăoani) şi „Mugurii Speranţei” (Bălţăteşti – 2023), ultima revistă şcolară calificată la faza naţională a Concursului de Reviste Şcolare.

Dionisie Savin este un om cu „condei”, scrie bine şi uşor, aşa cum o face şi pentru revista noastră şi îi dorim cât mai multe şi mai bune articole pentru „Ecoul munţilor”, căci sunt atâtea multe şi frumoase în zona în care trăieşte ce merită a fi scrise…

Daniel DIEACONU

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply