luni, iulie 1
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Alivancă (Alivincă)

Timp de preparare: 60 de minute.

Ingrediente: 400 de grame Mălai Extra Gold, 1 kg de smântână cu 30% grăsime, 2 ouă, 200 gr de zahăr,10 gr praf de copt, 10 gr zahăr cu vanilie, 1 linguriță de sare, 120 ml ulei.

Mod de preparare: Într-un bol pune smântâna, cele două ouă, uleiul, zahărul și zahărul cu vanilie. Amestecă-le bine cu un tel și apoi pune mâna pe mălai. Toarnă-l puțin câte puțin, ca-ntr-o ploaie mocănească de septembrie și-n tot acest timp amestecă energic cu același tel. După ce-ai încorporat minunea aurie, așterne o tavă rotundă cu hârtie de copt și toarnă compoziția acolo.

Cuptorul va primi tava cu căldură de 180 de grade timp de 50 de minute. Se va rumeni ca o fată mare după primul sărut, semn că e gata să fie savurată. E bună și caldă și rece, dar mai ales cu dulceață de cireșe amare deasupra. Poftă bună!

Papanași moldovenești

Papanașii moldovenești sunt diferiți de cei clasici, în ceea ce privește forma și prepararea lor. În timp ce papanașii clasici sunt rotunzi, cei moldovenești sunt ușor turtiți. La aceștia din urmă se folosește foarte puțin ulei la prăjire, în timp ce papanașii clasici sunt preparați în baie de ulei. În afară de aceste diferențe, cele două rețete se aseamănă, iar gustul este la fel de savuros.

Pregătește-ți șorțul, urmărește pașii din rețeta papanași moldovenești pe care am scris mai jos și mai repede decât crezi vei avea un desert moldovenesc delicios.

Timp de pregătire: 30 de minute

Număr de porții12 bucăți

Ingrediente: 4 linguri Griș, puțină Făina Superioară 000 (pentru frământat), 500 g brânză de vaci, 50 ml ulei, 1 ou, 2 linguri de zahăr, 1 esență de vanilie, sare.

Pentru servire: smântână, dulceață (după preferință).

Mod de preparare: Pasul 1. Pregătește un bol și amestecă foarte bine brânza de vaci, grișul, oul, zahărul, esența de vanilie și sarea, până când obții o compoziție omogenă, moale și puțin lipicioasă. Dacă ți se pare că nu este destul de legat aluatul, mai adaugă puțin griș sau puțină făină superioară 000.

Pasul 2. Suflecă-ți bine mânecile, presară-ți puțină făină în palme și poți începe să alinți aluatul. Frământă-l până când aluatul este destul de legat încât să poată fi modelat. Ia apoi cu grijă câte o lingură de aluat și începe să modelezi aluatul în mâini, în formă de mingiuță. La acest pas, îi poți chema și pe cei mici în ajutor. Nu vor găsi o bucurie mai mare decât să se joace cu aluatul în timp ce petrec timp cu tine. După ce ați modelat voioși mingiuțele de aluat, ia un bol separat, pune în el puțină făină, apoi tăvălește fiecare mingiuță de aluat în bol. Procedează la fel cu restul aluatului, până când îl epuizezi.

Pasul 3. Acum ia fiecare mingiuță de aluat și turtește-o între palmele tale, dar având grijă să nu le faci prea subțiri. După ce ai aplatizat toate mingiuțele de aluat, pune o tigaie la încins cu foarte puțin ulei, apoi începe să prăjești papanașii.

Pasul 4. Înprocesul de prăjire, ai grijă să menții focul mediu și ține papanașii în tigaie până când  se rumenesc de fericire pe ambele părți.

Pasul 5. Pentru a-i servi, așază papanașii pe farfurie și pune deasupra lor un strat de smântână, apoi unul din dulceața ta preferată. Papanașii moldovenești sunt acum gata! Poftă bună!

Marcela GLĂVAN

Share.

Leave A Reply