Lipii de casă, la tigaie
Ingrediente: 600 g făină, 250 ml apă, 2-3 linguri ulei, 1/2 linguriță sare
Mod de preparare: Într-un bol, cernem făina. Facem o adâncitură în mijloc și adăugăm apa, sarea și uleiul. Frământăm bine, bine, până când obținem un aluat moale și omogen. Acoperim cu un prosop la dospit aprox. 30 minute. Împărțim aluatul în 12 bucăți egale pe care le întindem în foi subțiri. Coacem lipiile într-o tigaie încinsă, fără ulei, pe ambele părți (1-2 minute pe fiecare parte), până când se rumenesc frumos.
Borș de sfeclă rosie
Ingrediente: 1-2 sfecle roșii medii, 1/2 litru borș de tărâțe sau apă cu zeamă de lămâie, 4-5 cartofi mijlocii, 1 morcov, 1 rădăcină pătrunjel sau o bucată țelină, 1 ceapă, 1 legatură de pătrunjel, 4 linguri ulei, ceapă si ardei iute – opțional
Mod de preparare: Curățați sfecla de coajă și dați-o pe răzătoare sau tăiați cuburi mici. Puneți borșul la fiert 15 minute împreună cu sfeclă rasă/cuburi.
Cartofii tăiați cuburi se pun la fiert într-o oală mare cu 2 litri de apă, apoi restul de legume tăiate cuburi şi ceapă călită. Când au fiert, se adaugă borșul cu sfecla, sare după gust. Serviți fierbinte cu pătrunjel tăiat mărunt!
Marcela GLĂVAN