miercuri, iulie 3
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Acum câteva zile, am zis să o vizitez pe bunica mea, să văd ce mai face. Când am ajuns acolo, ea deja pregătea niște ingrediente pe masă. Am întrebat-o ce vrea să facă și a zis că face niște plăcinte de post cu mac. Așa că am rugat-o pe ea să îmi zică rețeta şi mie, pentru a o împărtași cu voi.

Pentru aluat  avem nevoie de:

-6-8 cartofi fierți;

-2kg faină;

-Un cub sau două de drojdie;

-Jumătate de sticluță de esență de rom;

-Coajă de la o lămâie și o portocală;

-Două plicuri de zahar vanilat/valinilat;

-Două căni de zahăr;

-O cana de ulei;

-2 lingurite de sare;

Cât stăm de vorbă cu bunica, se pune drojdia într-un bol, unde se presează cu o furculiță până se mărunțește. Turnăm făina într-un lighean unde facem o gaură în mijloc. Punem puțină apă caldă cu 3 linguri de zahăr peste drojdie pentru a se înmuia. Turnăm compoziția în gaura din faină și o acoperim. Puneți zahărul vanilat/valinilat în același bol unde era compoziția anterioară și adăugăm esența de rom și 3 lingurițe din coaja rasă. Atenție, lăsați coajă și pentru umplutură! Se amestecă cu o jumătate de cană de apă de la cartofii fierți. Adăugăm două căni de zahăr și două lingurițe de sare. Amestecăm din nou. Punem compoziția peste coca iar apoi frământăm o oră întreagă. Nu uitați ascultați muzică veche cât frământați, altfel nu va crește! După ce frământăm, punem uleiul și restul de apă de la cartofi, amestecăm lichidele cu coca. După ce se amestecă adăugăm un sfert de cană de făină peste, o întindem iar apoi punem un prosop sau un ziar peste pentru a lăsa-o să crească la temperatura camerei.

Acum sper să nu uitați că aveți nevoie de umplutură după atâta frământat. Pentru aceasta avem nevoie de:

-Un pahar de mac;

-3 linguri zahăr;

-Un plic zahăr vanilat/valinilat;

-2 linguri scorțișoară;

-Jumătate de sticluță de esență de rom;

-O linguriță sare;

-3 linguri de pesmet;

-Un plic de praf de copt;

-2 lingurițe de coajă de lămâie și portocală

Măcinăm macul amestecat cu zahărul apoi facem cartofii fierți piure, punând lingurița de sare. Punem pe mac zahărul vanilat/valinilat, cojile de lămâie și portocală, esența de rom și Praful de copt. Adăugăm piureul peste mac si amestecăm. Punem  umplutură scorțișoara și pesmetul. Amestecăm din nou.

Pentru a le pune forma, trebuie sa luați bucățele de aluat în formă sferică iar apoi puneți câte o lingură cu vârf de umplutură peste fiecare dintre cercurile de aluat, nu trebuie să le faceți mari, în jur de 10-11cm. Un secret care m-a învățat să le prind mai ușor este să apuci de capete, le aduci la vârf, și apoi să prinzi restul capetelor și să faci același lucru. Pentru a le prinde, trebuie să le piști vârful. Ar trebuii să îți iasă ca niște turte. Atenție, le puneți în tavă cu partea unde sunt prinse în jos! Se pun în cuptor, și se verifică din 15 în 15 minute starea lor. Asta a fost rețeta, sper să o faceți și voi și să vă iasă superbe.

Casian BORŞUC, clasa a VI-a

 

 

Share.

Leave A Reply