În inima munților, într-o zonă pitorească străjuită de păduri de brad și stejar, la confluența dintre Moldova lui Ștefan cel Mare și Sfânt și Ardealul Sfânt al crăișorului Avram Iancu, la Bicazu-Ardelean, județul Neamț, anual, se desfășoară una dintre cele mai frumoase manifestări cultural-artistice dedicate micilor artiști pasionați de muzică folk și poezie, dar și artiștilor consacrați. Este vorba de Tabăra și Festivalul Național- concurs de Creație și Interpretare „Dăm Folk” organizată de Asociația Culturală „Eu Cred” Tașca, ajunsă la ediția cu numărul 9, o ediție de colecție, având în vedere numărul mare de copii și tineri folkiști, programul și activitățile desfășurate, dar și numărul mare și valoarea incontestabilă a artiștilor care au evoluat în recitaluri.
Ediția de anul acesta a fost finanțată de Consiliul Județean Neamț, printr-un proiect câștigat de Asociația Culturală „Eu Cred” Tașca, în baza legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, dar și cu sprijin logistic din partea Primăriilor și Consiliilor Locale Bicazu-Ardelean, Tașca, Hangu, Grințieș și Pângărați..
Această manifestare cultural-artistică este, de fapt, un fel de 3 în 1, adică, timp de o săptămână copiii și tinerii „cantonați” la Pensiunile „Emilia” și „Sorina Deea” din Bicazu-Ardelean, devin frați în ale muzicii și împreună de distrează, socializează, iar la final de întrec în cadrul unui concurs care respectă toate regulile: regulament de organizare a concursului, juriu, note, audiții etc., totul încheindu-se la final cu o festivitate de premiere și un spectacol de gală.
Programul taberei a debutat în forță, luni, 22 Iulie cu constituirea taberei la Căminul Cultural Bicazu-Ardelean, cu participarea primarului Ioan-Constantin Bârsan- un mare susținător al activităților cultural educative și bun gospodar, ocazie cu care, fiecare a primit câte o sacoșă personalizată cu un tricou al taberei și o antologie de texte cântate din muzica folk, cunoscute și mai puțin cunoscute. Seara s-a încheiat cu un concert în care au evoluat Elena Shulea și Cristina-Iuliana Marin, iar în deschidere copii din tabără.
Marți, 23 Iulie, întreaga tabără, cu mic cu mare s-a deplasat pe traseul stabilit, prima oprire fiind la Hangu, unde copiii din tabără au fost întâmpinați de copiii grupului „Mugurații Hangului” (coord. Marius Coșerariu), dar și de primarul comunei – Ioan Pîntea, bibliotecara Liliana Pîntea, care didactice și funcționari din Primărie, care le-au oferit sandvich-uri, apă, sucuri, iar la final, cu toții au „tras” o cântare din care nu putea lipsi imnul taberei „Dăm Folk”. Periplul a continuat până la Mănăstirea Petru-Vodă, unde Părintele Arhimandrit Hariton Negrea- starețul mănăstirii a oferit fiecăruia cărți de învățătură spirituală și le-a vorbit despre viața „Sfântului Moldovei”- Părintele Iustin Pârvu. Nu putea lipsi vizita la cimitirul mănăstirii, unde-și dorm somnul de veci, printre alții, Radu Gyr și Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, după care, fiecare s-a oprit la mormântul Părintelui Iustin Pârvu pentru rugăciune și reculegere. Bineînțeles, conform „ordinului”, toți cei din tabără „au dat ascultare” și s-au oprit la masă. La întoarcere, preț de o clipă, s-a vizitat și Mănăstirea „Paltin”, după care, drumul a continuat în stațiunea Durău pentru odihnă și hidratare. Ultima oprire a fost la Grințieș, unde gazdele noatre, în frunte cu prof.dr. Daniel Dieaconu și echipa sa, au oferit celor din tabără un balmoș tradițional și grătar. Seara s-a încheiat cu un frumos recital oferit de Grupul „Ecoul Munților” și de binecunoscutul folkist Walter Ghicolescu în curtea interioară a Muzeului Sătesc.
Miercuri, 24 Iulie a fost planificată faimoasa plimbare cu vaporul oferit cu atâta generozitate de un alt iubitor de muzică folk și susținător al taberei- ing. Marinică Amarinei, iar seara s-a întâmplat… mare spectacol, în recital evoluând doi dintre titanii muzicii folk din România: Andrer Păunesccu- fiul marelui Adrian Păunescu și …nebunul de alb, Emeric Imre însoțit de RariusRoje – clape și Jimi el Laco- vioară. Pe scena amplasată în curtea interioară a Căminului Cultural Bicazu-Ardelean, în prezența unui public numeros, s-au auzit marile cântece fredonate de orice român: „Nebun de alb”, „Orație de nuntă”, „Muntele”, „Punctul pe i”, „Lumină pentru toți” etc. De menționat că întreaga curte a Căminului Cultural Bicazu-Ardelean a fost îmbrăcată cu un Tricolor de 50 m, creând un decor absolut spectaculos.
Joi, 25 Iulie, tabăra a urmat un alt traseu minunat, în comuna Pângărați, unde prof. Carmen Ionela Muraru – directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga”, Andrei-Sebastian Bucalău – directorul Căminului Cultural Pângărați și viceprimarul localității – Cristi Croitoru, ne-au întâmpinat așa cum se cuvine pe malul Lacului Pângărați, unde au fost admirate lebedele care, de mult timp, au ales să-și stabilească casa la Pângărați. Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Pângărați, unde, doamna Gianina Croitoru-Dumitru a oferit gogoși delicioase și limonadă. Seara s-a încheiat la Bicazu-Ardelean, unde, din cauza ploii, spectacolul planificat s-a desfășurat în interior. Astfel, au urcat pe scenă, ca de obicei, copii din tabără, apoi Grupul „Lyra” și Adrian Bezna.
Vineri, 26 Iulie, a fost ziua emoțiilor, deoarece s-a desfășurat concursul, la care au participat 32 de mici artiști – grupuri și individual, majoritatea participanți la tabără, dar și înscriși din alte zone: Brașov, Zărnești- Brașov. Juriul a fost unul competent și exigent, format din profesioniști, respectiv Cristina-Iuliana Marin, Dorina Mucenicu, Vlady Cnejevici, președinte fiind Dorin Andone – actor la Teatrul Național București, membru al Trupei T V A. Cocheta sală de festivități a Cămiului Cultural Tașca s-a umplut de copii și părinți, totul durând aproximativ 6 ore. Seara s-a încheiat cu un alt concert în care au evoluat Ionuț Argint- un virtuoz al acordeonului, Corina și George Nica și Cătălin Stepa – fiul „privighetorii” lui Adrian Păunescu, Tatiana Stepa.
Sâmbătă, programul a fost unul lejer, întreaga tabără pregătindu-se de festivitățile de închidere a taberei. După ce a fost pregătit decorul de sărbătoare, cu acel tricolor imens, a început ceremonia dedicată Zilei Imnului de Stat. Un preot a ținut o scurtă rugăciune de mulțumire, iar doamna Alina Suciu – profesor de istorie a vorbit despre însemnătatea Imnului Național, după care, întreaga asistență a intonat imnul de stat. A urmat, apoi, festivitatea de premiere, câștigător fiind Grupul „Aripi de Folk” din Roznov, compus din 5 fete cu voci de înger, cărora li s-a atribuit Marele Trofeu cu punctaj maxim.
Seara și implicit tabăra s-a încheiat cu un concert extraordinar în care au evoluat Ionuț Coșerariu, Grupul Folk „Eu Cred și Trupa T V A- Trupa cu Valoare Adăugată (Adrian Vascu, Teo Boar, Vlady Cnejevici, Dorin Andone), iar în jurul orei 23,00, publicul încă mai fredona refrenul „Sfârșitul nu-i aici”.
Tabăra și Festivalul Național-Concurs de Creație și Interpretare „Dăm Folk nu este doar un eveniment muzical, ci și un catalizator pentru dezvoltarea comunității locale. Prin atragerea turiștilor, evenimentul contribuie la economia locală, susținând afacerile și promovând tradițiile și obiceiurile locale. De asemenea, tabăra are un impact pozitiv asupra tinerilor, oferindu-le modele de urmat și încurajându-i să-și urmeze pasiunile muzicale.
Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare „Dăm Folk” este o rază de speranță într-o lume muzicală dominată de comercial și kitsch. Cu fiecare ediție, evenimentul adună laolaltă oameni pasionați de muzică folk, creând o comuniune unită prin dragostea pentru muzică și natură. Tabăra „Dăm Folk” rămâne un reper important în peisajul cultural românesc, o sărbătoare a creativității și a spiritului liber.
Marius Mihai Coşerariu