Voluntariatul reprezintă o modalitate de a-ți desăvârși competențele implicându-te în rezolvarea unor cauze în care crezi cu tărie și aducându-ți contribuția la realizarea unui scop măreț, fără să aștepți nimic în schimb. Prin voluntariat, un tânăr are oportunitatea de a face o faptă bună, dar se bucură și de consecințe favorabile propriei dezvoltări prin explorarea unor potențiale cariere, adoptarea unor valori civice importante, implicare și inițiativă.
Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, în urma unor sesiuni de formare, a selectat 80 de voluntari, care au moderat atelierele „Comunicare” și „Lucru în echipă” cu scopul de a oferi tinerilor atât posibilitatea de a participa la evenimente de amploare (ITOM 2023, Întâlnirea Județeană de Tineret, Tabăra Nemțișor), cât și posibilitatea de a-și îmbunătăți abilitățile sociale, dezvoltarea personală sau lucrul în echipă.
În perioada 3-4 iunie 2023, voluntarele: Mariei Xenia, studentă la Facultatea de Informatică, și Măria Raluca, studentă la Facultatea de psihologie și Științe ale educației din Iași, au poposit pe meleagurile nemțene, pentru a susține cele două traininguri cu tineri din Ceahlău. Am fost găzduite de pr. Ștefan Costel, în parohia „Pogorârea Sf. Duh” și primite cu brațele deschise de către 13 tineri. În prima zi a avut loc sesiunea de comunicare, partea teoretică fiind completată de partea practică, care a cuprins o serie de jocuri, în urma căreia tinerii au învățat că sunt responsabili pentru mesajele pe care le transmit și le primesc. La finalul zilei, participanții au plecat cu dorința de a reveni a doua zi, pentru a exersa noțiunile recent acumulate. Ultima zi de lucru s-a finalizat cu dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și formarea unui grup eficient.
„Pe toată durata șederii în regiunea montană, preoții implicați în acest proiect ne-au oferit sprijin și au arătat multă grijă față de noi. Împreună cu tinerii participanți, am făcut schimb de idei și valori, care să contribuie la dezvoltarea fiecăruia dintre noi. În decursul celor două zile am încercat să le oferim prietenilor noștri o experiență unică din care să extragă învățături după care să se ghideze toată viață” ne-au mărturisit Xenia și Raluca.
La finalul sesiunilor de formare, în urma discuțiilor cu tinerii și pe baza feedback-ului primit, cele două studente consideră că și-au îndeplinit scopul și își doresc să revină la poale de Ceahlău. Sunt așteptate cu drag și interes!