Dacă ar fi să căutam un ideal uman, dintre toate cele posibile, l-am alege pe cel al ,,omului responsabil” faţă de sine, de semeni, dar mai ales faţă de miracolul-om, mişcare, viaţă.
Majoritatea umaniştilor recunosc faptul că activităţile, recreative, distractive, acompaniază evoluţia personalităţii umane. Dintre acestea, jocurile reprezintă forme deosebite, agreate şi utile, care au multiple funcţii formative la copii şi funcţii distractive, compensatoare la tineri şi adulţi.
Fără teama de a greşi, pe lângă cunoscutele elemente ce definesc personalitatea comunei Grinţieş: aşezare geografică, climă temperată, plăcută, odihnitoare, datorită apei râului Bistricioara, a pădurilor din împrejurul localităţii, a oamenilor talentaţi, muncitori şi creativi, se poate adăuga şi cea de localitate a întrecerilor sportive, cu predilecţie a celor de iarnă.
Grinţieşul are o tradiţie îndelungată în practicarea sportului, dar ca formă organizată ea a prins contur prin venirea la catedra de educaţie fizică a profesorului de specialitate, deschizător de drumuri mai ales în sportul şcolar. După ce s-a făcut o inventariere a capitalului uman şi material s-a trecut la fapte. S-a demonstrat că şi o localitate mică din Moldova, prin resurse locale, poate pătrunde în elita sporturilor de masă. Faima elevilor de aici a depăşit de mult graniţele judeţului. Mai mulţi ani la rând reprezentanţii Grinţieşului au fost finalişti judeţeni şi naţionali la schi fond, biatlon, P.T.A.P. Sportivii care s-au remarcat de-a lungul anilor: Vigu Sebastian, Băiceanu Mihai, Băiceanu Cristian, Ţifui Florin, Irimia Ana, Lalău Elena, Samson Liliana, Buştihan Liliana, Secuiu Elena, Buştihan Constantin, Adumitresei Marius, Adumitresei Camelia, Raicu Damian, Butoiu Ionel, Zănoagă Vasile, Csergo Simona, Daniela Bondrea, Pavel Amariei, Adumitresei Eugen, Adumitresei Gabriel, Acojocăriţei Dumitru, Marina Trofin, Dieaconu Daniel, Marinela Ţăranu, Ceapă Mihaela, Ichim Dorel, Curcă Constantin, Popescu Gabriel, Buştihan Claudia, Adrian Amariei, Andrei Mihai Popescu etc.
Şcoala Grinţieş a organizat trei finale judeţene la sporturile de iarnă în Grinţieş, Durău şi Borsec (Harghita).
La finalele de la Predeal, în 1984, s-a obţinut locul 3 pe ţară, iar la finala de la Vatra Dornei – locul 1 pe ţară, în anul 1989 la P.T.A.P. şi locul 2 la biatlon.
De remarcat că începând cu 1982 Şcoala Grinţieş a reprezentat judeţul Neamţ la toate finalele pe ţară la sporturile de iarnă situându-se mereu în topul câştigătorilor. Şi astfel anii au trecut, ştafeta generaţilor s-a derulat, întrecerile sportive cu reprezentare la nivel înalt competiţional au devenit elemente definitorii, un fenomen social-cetăţenesc urmărit cu invidie şi admiraţie.
Vasile RĂȘCHITOR
2 comentarii
Imi aduc aminte cu mult drag de minunatii nostri invatatori Taranu ,de minunatii nostri profesori :Maftei domnul si doamna Mita , Vadana Borsuc cu care am facut scoala serioasa .Celor plecati amintire vesnica si odihneasca se in pace iar celor ramasi sanatate bucurii si viata lunga Frigard Agurita Mangalia
Mi ar face placere sa mai vad si alte poze din Grintiesul vremurilor trecute si chiar poze cu frumoasele activitati culturale – concursuri inter comunale si finale la Piatra Neamt la care participam condusi de dl profesor Maftei Sunt generatia 1957- 1965 (clasele l- Vlll ) Frigard Agurita