vineri, noiembrie 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Una dintre activitățile desfășurate în „Săptămâna verde” la Liceul „Carol I” Bicaz a fost pe tema colectării selective. Așa s-a dat startul, luni, 27 februarie 2023, cu acestă activitate, realizată în parteneriat cu S.C. Edil Industry S.R.L. reprezentată de către domnul director, inginer Ionuț Rîpanu, și Primăria orașului Bicaz, reprezentată la activitate de către domnul inginer Mihai Andriescu.

Liceul „Carol I” Bicaz și-a propus prin acest parteneriat promovarea unor modele de bună practică în protejarea  mediului  din zona oraşului Bicaz, ce a intrat  de curând în rândul stațiunilor turistice de interes local. Scopul parteneriatului are la bază cunoașterea aspectelor fundamentale ale crizei ecologice contemporane, ale implicațiilor sale asupra condițiilor necesare pe Terra, premisă a conștiinței ecologice a elevilor. Un alt aspect, deosebit de important, constă în implementarea unui sistem de educație durabilă, prin refolosirea, reutilizarea, reciclarea creatoare a materialelor reciclabile şi a altor tipuri de deșeuri, în vederea protejării mediului înconjurător.

S-a susținut colectarea selectivă a deșeurilor ca pe o necesitate pentru protecția mediului şi nevoia de a deveni obișnuință pentru colectivitățile școlare, aspect realizat prin exercițiu. Implicarea şcolii în „războiul colectării selective și al reciclării” şi câștigarea lui prin creativitate şi idei noi, constituie o provocare şi o oportunitate pentru unitățile școlare.  Prin această abordare se dorește să se formeze elevilor şi familiilor acestora comportamente pozitive faţă de mediu, să le dezvolte spiritul critic şi capacitatea de a lua decizii de interes global, aspecte mai mult decât importante în conștientizarea comunității locale asupra rolului pe care îl are în conturarea unor convingeri pozitive în beneficiul sănătății mediului înconjurător.

Caracterul practic, aplicativ al unei astfel de conduite va duce la rezultate spectaculoase, datorită potențialului creator al elevului și a dorinței sale de a arăta că poate fi de folos în acest sens.

Beneficiarii acestei întîlniri au fost deopotrivă toți cei care au participat. Activitatea s-a desfășurat interactiv, pe baza unui dialog permanent între elevi, cadre didactice, dar și partenerii implicați.

Invitații noștri au insistat, în discuțiile pe care le-au purtat cu elevii, pe colectarea selectivă, ca pe una dintre importantele etapele ale reciclării. Elevii au reținut ideea că, practic, aproape toate materialele ce compun deșeurile se pot recicla, dacă suntem atenți la modul în care facem acest lucru. Astfel, hârtia, sticla, plasticul, aluminiul, metalul sunt materiale reciclabile.

Toate deșeurile menajere conțin cantități mari de materiale refolosibile care pot fi colectate și valorificate. În viața de zi cu zi trebuie să alegem produsele care generează mai puține deșeuri după utilizare, contribuind astfel la prevenirea acumulării lor.

Este foarte important să știm că, după ce am consumat un produs, ambalajul acestuia trebuie să fie depozitat în mod corect, așa încât să fie reciclat și, astfel, să protejăm mediul, pentru că indirect ne protejăm pe noi.

Concluzia activității a fost rostită de unul dintre elevi, care a făcut cunoscute cuvintele pline de sens ale unui celebru jurnalist indian, pe nume  Mohith Agadi: „Mediul nu este proprietatea nimănui de a distruge; este responsabilitatea tuturor de a proteja”.

Mihaela APETROEI

 

 

Share.

Leave A Reply