luni, septembrie 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Un centru de vizitare este mai mult decât un mic muzeu despre munte şi natură. Nouă ne place să îl numim „un centru de interpretarea naturii”, prin care am urmărit să realizăm o poveste, un fir epic al naturii din Ceahlău. Informaţiile ce odinioară ar fi părut obositoare sau prea tehnice, sunt acum înlocuite prin diverse tehnici în informaţii interactive, la care chiar tu, cel ce ne vei vizita vei participa. Şi pentru că o drumeţie prin Parcul Naţional Ceahlău este o adevărată binecuvântare a tuturor simţurilor, am pregătit pentru tine mai multe surprize: vei auzi, vei vedea, vei pipăi, vei mirosi, vei intui, cu alte cuvinte vei descoperi Natura cu toate simţurile tale.

Cladirea Centrului cuprinde 4 săli de vizitare deschise publicului, din care o sală centrală – Sala legendelor – din care se deschid celelalte 3 săli. Sala legendelor conţine replici miniaturale ale stâncilor reprezentative din Ceahlău (Dochia, Panaghia, Clăile lui Miron, Turnul lui Budu şi Ana, Detunatele) cu posibilitatea ascultării legendelor respective la căşti audio. Tot la parter se află şi Cinema-ul 3D cu posibilitatea proiecţiei de filme în format stereo, 3D şi 2D. Urcând pe rampă se ajunge în sala jocurilor interactive care conţine postere cu informaţii variate despre flora şi faună (reptile şi amfibieni), jocuri tip puzzle (roata pentru păsări şi mamifere), precum şi un joc “Nu te supăra, tritonule!“.

La ultimul nivel se afla Sala Senzorială – stimul pentru simţuri – în care, prin expunere de roci, esenţe lemnoase, plante care pot fi privite, mirosite şi pipăite, se permite aprofundarea cunoaşterii habitatelor specifice Parcului Naţional. In exteriorul clădirii muzeale se află o potecă senzorială care se parcurge, recomandat în sezonul cald, desculţ, poteca ce duce la un loc de joacă cu amfiteatru şi  jocuri de exterior “ţintar” şi “X şi 0”.

Vizitatorii sunt din toate categoriile de vârstă, locul de joacă din exteriorul incintei fiind preferatul grupurilor de copii. Se remarcă o preponderență a elevilor printre vizitatori, datorită cooperării în special cu unitățile de învățamânt gimnaziale aflate în u.a.t-urile din cadrul PNC, o mare parte din activităţile Centrului fiind orientate spre acest grup tinţă.

Adrian CATRINOIU

 

Share.

Leave A Reply