sâmbătă, mai 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

După atâta frig și ceață, iar se-arată soarele!

Așa începe un frumos cântec ce vestește, parcă, debutul primăverii, cu speranța că poate n-o să ne mai înghețe nasul și picioarele.

Luna Martie și, implicit, anotimpul primăvara, debutează la Tașca cu un frumos spectacol omagial extraordinar, intitulat sugestiv „A venit, aseară, mama”, în cadrul căruia au evoluat pe scena cochetului Centrul Cultural al comunei Tașca, atât copii, cât și cunoscuți artiști de muzică folk.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală „Eu cred”, cu sprijinul Primăriei comunei Tașca și Căminului Cultural, sâmbătă, 04 martie 2023, sărbătorind în avans pe cea mai iubită ființă de pe pământ, mama, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 martie), în prezența unui numeros public, în special femei.

În cadrul acestui eveniment de suflet, organizatorii și-au propus ceva inedit: copiii asociației să le cânte/ recite câte un cântec/ poezie, mamei sau bunicii, iar la final să le dăruiască câte o floare.

Spectacolul a debutat cu interpretarea emoționantă a grupului „Eu cred” (Elena Ropotoaia, Cosmin Caia, Marius Coșerariu) a binecunoscutei pricesne „O, Măicuță Sfântă”, al cărei refren a cost cântat cu lacrimi în ochi  de toți cei prezenți.

Programul artistic a continuat cu recitalul grupului de copii „Raze de speranță”, al Centrului Cultural Tașca ( prof. coordonator Otilia Zakarias), după care a urmat un program de muzică și poezie susținut de grupurile reunite ale Asociațiai Culturale „Eu Cred” ( prof. coord. Elena Ropotoaia și Marius Coșerariu). Acest program a fost unul cu totul și cu totul special, întrucât cei aproximativ 25 de copii aflați pe scenă, sosiți de la Bicazu-Ardelean, Piatra-Neamț, Pângărați, Tarcău și Bicaz, timp de peste o oră le-au cântat și recitat mamelor și bunicilor, cântece și poezii frumoase și emoționante, care au stors lacrimi în ochii celor prezenți. Pe rând, au luat microfonul și chitara și au cântat: Diana Enache, Maia Topliceanu și Sabrina Handaric, Miruna Bilan, Răzvan Tanislav, Claudia Morariu-Florea, Matei Suciu, Andreas Albert, Ștefania Bulache, Matei Mihăilă, Cosmin Caia.Alți copii au cetita poezii din literatura română, dedicate mamelor.De remarcat că în cadrul acestui eveniment, majoritatrea celor care au evoluat, au urcat pentru prima dată pe o scenă, cum este și cazul unei viitoare artiste- Mara Alexa, de 5 ani, din Bicazu-Ardelean, care a interpretat o frumoasă și cunoscută melodie de muzică populară.

Acestor copii minunați și talentați, li s-au alăturat pe ultima sută de metri, alți 2 tineri folkiști, care au emoționat întreaga asistență prin piesele interpretate și mesajul acestora: Ionuț Coșerariu (22 de ani) și Ion Condur (19 ani). De remarcat faptul că Ion Condur este un tânăr originar din Republica Moldova, stabilit la Brașov, care a venit special pentru acest spectacol împreună cu familia surorii sale, Liliana Condur (poetă, scriitoare, autoare a mai multor volume de poezie) și familia acesteia formată din cei 4 copii și soț.

Spectacolul a continuat cu  un frumos recital al cunoscutului folkist nemțean, Ionuț Stoian, care, la rândul său este coordonatorul unor grupuri de copii, cărora le-a pus chitara în mână, la Roznov și la Rediu.

Unicitatea și ineditul acestui spectacol au constat în actul artistic oferit de doamna Narcisa Stejeran – medic radiolog la Spitalul „Sf. Nicolae” Bicaz, cea care a înființat „Căsuța Păpușilor” la Tașca, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care creat un adevărat spectacol vizual prin colecția sa de tablouri, intitulată „Femeia – poezie și culoare”. De asemenea, scena centrului cultural a fost decorată în stilu-i caracteristic, dar ceea ce a impresionat cu adevărat a fost un tablou, reprezentând poezia „Ulciorul”, aparținând poetului sirian Omar Khayam, ca un fel de puzzle. Momentul respectiv s-a desfășurat pe un fundal sonor oferit la orgă de talentatul Cosmin Caia și recitarea magistrală a poeziei „Ulciorul” de către, nimeni altul, decât Gheorghe Filip – cunoscutul prezentator, recitator, actor, omul – spectacol, sosit de la Miercurea-Ciuc. În timpul recitării poeziei, în spatele tabloului, soții Narcisa și Alin Stejeran, după un algoritm numai de ei știut, învârteau acele piese care compuneau tabloul, rezultând practic trei imagini diferite- reprezentând strofele poeziei. Sigur, momentul nu se putea încheia altfel, decât cu interpretarea cântecului „Ulciorul” de către Grupul „Eu cred”, Ionuț Stoian și Gheorghe Filip, muzica acestei poezii aparținând Iuliei Iosipescu.

Spectacolul s-a încheiat magistral cu interpretarea binecunoscutei romanțe, „A venit aseară mama” (versuri Vasile Militaru), de către Grupul folk „Eu Cred”, timp în care, Otilia Zakarias – directoarea Centrului Cultural Tașca și Dorina Mucenicu – vice-președintele Asociații Culturale Eu Cred, au împărțit flori tuturor doamnelor și domnișoarelor din sală.

Întregul eveniment, a fost „ținut în frâu” și moderat în stilu-i caracteristic, profesionist, serios, uneori amuzant, de către Gheorghe Filip, devenit de mult timp prietenul nemțenilor, în special al celor de pe Valea Bicazului și Valea Muntelui, invitat la majoritatea evenimentelor cultural-artistice, datorită șarmului și talentului său unic.

Ecoul Munţilor

Share.

Leave A Reply