duminică, noiembrie 24
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

O comunitate întreagă (Grinţieşul), dar nu numai, a fost îndoliată, căci unul dintre fiii ei de seamă, un tânăr ce promitea (şi o dovedise deja) o carieră ştiinţifică remarcabilă, a murit. Avea 28 de ani împliniţi, era în faza terminală a studiilor doctorale şi era foarte concentrat asupra muncii sale de cercetător la Agenţia CE-Mont din Vatra Dornei şi, bineînţeles, asupra articolelor şi studiilor de specialitate (geomorfologie fluvială).

     Este unul dintre articolele ce se scriu greu, foarte greu, căci  acest copil a crescut sub ochii noştri, jucându-se pe prundul Bistricioarei, mergând la şcoala din comună, la liceul de la Corbu sau la facultatea de la Iaşi. Eram uniţi de dragostea pentru ştiinţă, pentru natură, pentru fotbal, pentru Dinamo, pentru plaiurile natale. Urma să fie cel de-al doilea doctor în geografie specialist în valea Bistricioarei (după Iulian Săndulache, lector universitar doctor la Facultăţii de Geografie, Universitatea din Bucureşti).

Uimea de mic, învăţătoarea Elena Rusu considera că Premiul I era prea puţin pentru el. I-a plăcut geografia şi la liceu i-a consacrat tot mai mult timp şi rezultatele au venit repede sub îndrumarea doamnei profesor Gabriela Kovacs: a câştigat în fiecare an judeţeana şi a participat la olimpiadele naţionale, unde a fost răsplătit cu premii speciale şi menţiuni. Nu e de mirare că la bacalaureat a luat 10 la geografie, dar şi la matematică, şi aproape 10 la română. Deşi ar fi excelat şi în alte domenii, poate mai atractive din punct de vedere al viitorului pecuniar, a ales geografia şi atunci când faci ceva cu plăcere şi credinţă nu se poate ca munca să nu fie răsplătită. Şi astfel a fost ales pentru studii de masterat şi doctorat, iar o parcurgere a prezentărilor sale profesionale existente pe internet sau la universitate ne arată că eforturile sale au fost mari. Şi cele mai multe au fost concentrate asupra meleagurilor natale. Ca fiu de seamă al Grinţieşului, a fost cooptat în colectivul redacţional al revistei „Catharsis”, articolele sale apărând alături de cele ale lui Iulian Săndulache la secţiune „Ştiinţifice”. Revista din iunie 2023 îi va fi dedicată. Durerea familiei şi a celor apropiaţi nu poate fi descrisă în cuvinte.

Am fost mândri de tine şi îţi vom păstra o vie amintire…

Daniel DIEACONU

Share.

Leave A Reply