joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În acest articol atenția noastră se îndreaptă spre comuna Tulgheș, „Comoara României”, cum a fost desori numită, localitate în care rapsodul popular Lăcrămioara Pop militează în spiritul autenticului, a identității naționale, împiedicând uitarea să se întindă.

Coordonator al Ansamblului Artistic de Amatori „Plaiuri Tulgheşene”, dar şi custode al Muzeului Sătesc, doamna Pop, în 2021, a primit titlul de „Tezaur uman viu” din partea Ministerului Culturii în meritul promovării tradițiilor ancestrale din zona Tulgheșului, a instrumentelor tradiționale, dar și pentru că a reușit să le insufle tinerilor dragostea pentru cântecul și jocul din bătrâni.

Doamna Lăcrămioara Pop, conform proverbului latin „verba volant, scripta manent”, în 2018 scoate la lumină monografia „Tulgheș. Din tezaurul etnografic românesc!”Acest volum ne descrie în detaliu portul tradițional, cusăturile și țesăturile specifice zonei, viața familiilor tulgheșene, activitățile principale, alimentația tradițională, dar mai ales viața spirituală accentuând tradițiile și obiceiurile de peste an laice și bisericești, culturale, civice și patriotice. Meseriile tradiționale care încă se mai practică la Tulgheș; apoi ne face cunoscută și partea arhitecturală a așezării cu tradițiile obștești, respectiv: șezătoarea și claca. Oportunitățile turistice nu lipsesc din acest volum, iar superstițiile, vorbitul în dodii, înjurături, blestemele, arhaismele tulgheșene și toplițene, poreclele, descântecele și alte superstiții dau vibrație acestei cărți minunate. Un alt capitol este dedicat jocurilor și jucăriilor pentru copii, care ne reamintesc de simplitatea și frumusețea copilăriei de altădată. Povești adevărate din viața oamenilor locului, istorisiri despre vremea când ne-a fost luat Ardealul readuc trecutul printre cititori și cu siguranță istoria reușește să rămână vie. Un alt capitol este dedicat Ansamblului artistic de amatori „Plaiuri Tugheșene”, iar condițiile de admitere sună cam așa:

În ansamblu dacă vrei, tu să știi respectul ce-i!

Pe cel mare să-l respecți, atunci multe ai să-nveți” …

Acest ansamblu are un istoric bogat, colecționând multe premii, medalii și recunoștințe, fiind prezent la majoritatea manifestațiilor zonale, dar și din țară. Violoncelul bătut sau doba țărănească este mânuită cu măiestrie de către Lăcrămioara Pop, fiind recunoscută pentru autenticitatea cu care transmite mesajele poporului român, sădind sămânța printre cei care nu vor ca trecutul să fie uitat.

            Această carte se remarcă prin bogăția fotografiilor vechi sau noi, autoarea știind să le valorifice transmințându-ne valoarea pe care oamenii locului o au. Demonstrează o mare capacitate de a comunica cu concetățenii valorificând fiecare oportunitate pentru a marca bogăția moștenită din generații reușind să salveze în tezaurul etnografic românesc tulgheșan fiecare element strămoșesc.

O carte pe care trebuie să o avem în biblioteca personală, iar din când în când s-o citim.

Roxana GABOR TĂNASE

 

Share.

Leave A Reply