Vă prezentăm un scurt fragment din lucrarea „Comuna Pipirig. Monografie” realizată de V.A. Gheorghiţă la 1936, o carte din colecţia profesorului Vasile Vrânceanu, pusă la dispoziţia noastră de prof. Elena Preda.
„Judec limpede și fac comparație între viața din sat și viața cea de la oraș. Traiul la munte e neînchipuit de frumos și de sănătos. Eu nu am respirat în copilărie colb, pentru că nu locuiam în preajma șoselei și vânturile care se jucau pe vârfurile munților, în vale erau domoale, numai pădurile vuiau profund ca o greime de oameni răsvrătiți. În timpul verii se ridica un praf gălbui de pe nemărginirea brădetului și a țarinilor înflorite. Era polenul florilor! Acela mi-a hrănit pieptul și m-a crescut până la 14 ani! Apa izvoarelor, curată ca lacrimile lui Hristos, mă învioară la tot pasul.
Laptele oilor, dulce și acru, mă face și astăzi să înghit în sec, când mi-aduc aminte de plăcerea cu care îl sorbeam în copilărie. Carnea mieilor de la Paști și pastrama oilor tăiate toamna, mușchiuleț de căprioară și de ciută, din când în când păstrăvi copți în frunză de captalan sub spuză, slăvoci de pe pâraiele Domesnic și Mihăeț, caș dulce, urdă, jintiță și balmoș, erau iarăși o particularitate a locului cu care nu m-am mai întâlnit pe cărările întortochiate pe unde am umblat.
Viața sufletească în zile de sărbătoare și de vreme bună, când de la mic la mare eram îmbrăcați în hainele noastre strămoșești, când în cete , pe familii și pe prieteșuguri plecam și veneam de la biserică, de la serbări școlare, de la horă (sau de la gioc), de la nunți și hramuri, de la iarmaroace, încă nu o pot uita.
Dar nu-s numai zile cu soare!
În singurătatea munților erau clipe când nimeni nu-ți sărea în ajutor; când veneau vești de la stână că lupii ai sfârtecat și crampoțit oile și vacile și ni se aducea câte o bucată de piele drept mărturie; când seceta usca grădinile și fânețele de răgeau vitele de foame și oamenii plângeau cu ochii la cer, pierzând animalele dragi în mâinile negustorilor, pe nimica toată, -am văzut vaci vândute cu 20 lei bucata-, atuncia trăiam zile grele. Ș-apoi când apele văzduhului înfundau adâncurile văilor, ridicându-se către casa noastră cu gândul de a o mâna devale, atuncia mă rugam lui Dumnezeu să îi îndrepte către alte meleaguri.
Ocupația pipirigenilor.
Pipirigenii sunt crescători de vite. Toți au: oi, vaci, boi, cai, porci etc. Toți verează oile la stâni în cârduri, câte 400-500 de oi la stână. Iarna le iernează acasă cu fân, strujeni, ba câteodată și cu ovăs.
A doua ocupație a lor este lucrarea lemnului în pădure. O jumătate din ei, sunt foarte buni lucrători în pădure. În Pipirig sunt azi cinci fabrici de cherestea; mai fac și chirie cu lemne la Tg. Neamțului. O parte pleacă vara la câmp, în județul Iași și lucrează pământul de pe care-și strâng păpușoiul, de care duc lipsă. În Pipirig se face puțini păpușoi și Pipirigenii duc lipsă numai de mămăligă, încolo au de toate, în special au apă bună. Acestea sunt cele trei feluri de ocupații ale Pipirigenilor.
În pădurile Pipirigului, cele mai sălbatice păduri din jud. Neamț și poate chiar din întregul șir al doilea al Carpaților Moldovei, sunt la Pipirig. Aici locuiesc și cele mai variate și mai multe animale sălbatice ca: cerbi, ciute, căpriori, lupi,urși, vulpi, mistreți, jderi, râși, veverițe, pisici de munte, cocoși sălbateci, găinuși, nevăstuici, dihorul – vânătorul de găini, bursucul, vidra și altele.
Comuna Pipirig
Suprafața comunei în km pătrați 23 km2.
Populația:
- Numărul sufletelor 4130;
- Bărbați 1940;
- Femei …………………………2190;
- Capi de familie…………….1028;
- Știutori de carte…………….3200;
Bărbați 150;
Femei ……..230;
- Analfabeți…………………….380;
- Funcționari…………………..49;
- Cele mai vechi acte de stare civilă sunt din anul 1846;
- Numărul fabricilor……………..5
- Numărul stânelor…………17;
- Numarul târlelor………….21;
- Numărul pivelor…………5;
- Numărul morilor…………10;
- Numărul carierelor de piatră……..1
Pădurile:
- Numărul parchetelor………….11
- Cantitatea materialului în m3 35000 esențe brad;
Vitele;
- Numărul vacilor…..485,
- Nr. Cailor ………..405;
- Nr. Boilor………….42;
- Nr. oilor…………..3219;
- Nr. porcilor………610;
- Nr. găinilor………4115;
- Nr. gâștelor………..200;
- Nr. rațelor…………150,
- Nr. curcelor …….55.
Populația comunei pe sate:
- Satul Boboești suflete 889 cu Dolia;
- Pipirig – suflete 772;
- Dolhești- suflete 782;
- Pâțâligeni- suflete 508;
- Plotun- suflete 580,
- Stânca- suflete 509
Total general suflete 4130.
Nr. Bănci populare ….1
Nr. cooperative de păduri…..2
Nr. cămine culturale…..1
Nr. cârciume 7
Nr. prăvălii 10
Nr. concubinaje…………18
Nr. criminalilor ………..14”.
A selectat Roxana GABOR-TĂNASE