duminică, mai 19
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Prezentăm o carte nu numai pentru a fi un îndemn spre lectură, ci și spre o reflecție aprofundată. Şi pioasă amintire.

Cunoscuta editură nemţeană „Cetatea Doamnei” din Piatra Neamț, condusă de inginerul Viorel Nicolau, în anul 2009 scoate la lumină o carte care poartă semnătura distinsului profesor Dorel I. Rusu: „Cântecul speranței și al libertății sau Viața lui Grigore Caraza”.

Personajul principal este un tânăr care și-a petrecut partea ce mai frumoasă a vieții prin închisorile comuniste, 21 de ani de temniță grea și alți 2 ani domiciliu forţat în Bărăgan.

Cartea se deschide cu un „Cuvânt înainte” emoționant și profund al Arhimandritului Iustin Pîrvu, cu care a fost coleg în cele mai grele închisori supraviețuind „holocaustului roșu”, în ciuda tuturor suferințelor și ororilor prin care au trecut. Am cunoscut mai bine bucuria suferinței”, iar în anii de după eliberare împreună au contribuit la întemeierea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci” și a „Mausoleului Martirilor Aiudului” de la Râpa Robilor.

Acest eseu monografic, semnat de distinsul profesor Rusu Dorel, este structurat în patru capitole („Copilăria și tinerețea”, „Pe drumul Golgotei”, „Din nou în libertate”, „Din nou acasă”, presărat cu numeroase fotografii, o bibliografie, un index de nume, o hartă a localității Poiana Teiului și un arbore genealogic al familiei Caraza, alături de o colecție iconografică care îmbogățește paginile acestei frumoase opere.

Amintim faptul că autorul a fost un neobosit cercetător autorizat în arhivele C.N.S.A.S., 1990-2009, prezentând documente de mare importanță istorică.

Grigore Caraza a fost considerat ca fiind un „deținut foarte, foarte periculos” numărându-se printre „cei 56 de deținuți politici care au rezistat reeducării comuniste și nu și-au trădat neamul românesc”,  un martir ajuns la o venerabilă vârstă la momentul apariţie cărţii.

Daniel Dieaconu semnează o scurtă postfață prin intermediul căreia ne reamintește dârzenia, patriotismul și valoarea omului de la munte pe care „comuniștii nu i-au îngenunchiat”.

Autorul ne dăruiește prin intermediul acestei cărți o lecție veritabilă de istorie, de patriotism și de credință pentru neamul românesc, o carte pe care nu poți să o citești numai de dragul lecturii, ci este o carte care mișcă inimi!

         Încheiem cu versurile-îndemn ale poetului „temniţelor comniste”:

„Înfrânt nu ești atunci cand sângeri

Nici ochii când în lacrimi ți-s.

Adevăratele înfrângeri

Sunt renunțările la vis” (Radu Gyr).

 

 

Roxana GABOR TĂNASE

 

Share.

Leave A Reply