vineri, mai 17
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Conceptul de comunitate ne definește, însumând empatie, solidaritate, ajutor, educație, informație, un mediu care permite să ne dezvoltăm și să învățăm să trăim într-o societate în care fiecare persoană contează.

Toţi ne mântuim în comunitate, în Biserica lui Hristos şi fiecare este răspunzător pentru celălalt”afirma Părintele Gheorghe Calciu. Cu această înţelegere, a nevoii esențiale de apartenenţă și la o familie duhovnicească, întreaga comunitate din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din comuna Ceahlău a participat în ziua de 16 septembrie 2023 la un eveniment înălțător, cu invitați de seamă și oaspeți valoroși, Sfințirea ansamblului parohial.

Lucrările de înnoire au fost realizate prin grija și osteneala Preotului Paroh Ștefan Costel, cu ajutorul membrilor Consiliului și Comitetului Parohial, prin jertfa și dărnicia enoriașilor parohiei, cu implicarea unor donatori și fii ai satului, precum și cu sprijinul autorităților locale ale comunei Ceahlău.

În cuvântul său de mulțumire, părintele Ștefan Costel mărturisea: „Ajunși în punctul acesta în care astăzi vedem binecuvântarea a 50 de ani de muncă, Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate aceste realizări. Se spune că trei sunt înfăptuirile minime pe care trebuie să le lase un om ca urme ale trecerii sale pe pământ: să aibă urmași, să sădească un pom și să zidească o casă. Iată noi nădăjduim că am împlinit aceste lucrări. Le mulțumesc tuturor acelora care au participat activ la edificarea acestui așezământ, dăruind Domnului din truda lor, din timpul lor, ajutându-ne fie cu un bănuț, fie cu munca lor. Slavă lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate!”

    Un scurt istoric al eforturilor susținute de-a lungul timpului pentru conservarea și reabilitarea construcțiilor din jurul Palatului Cnejilor ne este oferit de Sfinția Sa:

Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, în perioada 2020-2023, s-au realizat lucrări de construcție, renovare și modernizare la ansamblul parohial, ce cuprinde casa de prăznuire și casa parohială, din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Ceahlău, comuna Ceahlău, Protopopiatul Ceahlău, județul Neamț.

Construcția primei case de prăznuire a Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” a început în anul 1973, prin osteneala Preotului Paroh Mihai Damian.

Terenul pe care este construită casa de prăznuire, compusă din trei camere cu terasă în față, a fost donat o parte (100 mp) de către familia Matasă Ioachim și Elena, iar restul de 120 mp a fost cumpărat de la familia Savin Mihai și Elena, prin contribuția credincioșilor parohiei.

         Construcția casei parohiale a început la inițiativa și sub coordonarea Preotului Paroh Fabian Andrei, după numirea sa în această parohie la data de 1 ianuarie 2007, pe un teren în suprafață de 148 mp, cumpărat de la familia Savin Mihai și Elena, prin jertfa și dăruirea credincioșilor din parohie, precum și cu sprijinul autorităților locale ale comunei Ceahlău.

         Începând cu anul 2020, întregul ansamblu parohial a fost renovat și modernizat, fiind înnoit la interior și exterior.

         La interior, lucrările ample de amenajare și utilare au fost completate cu realizarea sistemului de încălzire, iar la exterior a fost realizat un sistem de termoizolație și s-a aplicat tencuială decorativă.

         Au fost refăcute aleile și scările, s-a placat temelia cu piatră și a fost realizat un gard de împrejmuire cu lungimea de 40 m.

         S-a binecuvantat toată această osteneală prin săvârșirea slujbei de sfințire de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de Părintele Protopop Ionel Cuțuhan și un sobor numeros de preoți și diaconi, anul mântuirii 2023, luna septembrie, ziua a 16-a.

Toate s-au petrecut cu bună rânduială. Cei care au dus greul lucrărilor au fost prezenți și s-au bucurat de binecuvântarea primită din partea lui Dumnezeu prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, la care mulți dintre cei prezenți s-au și împărtășit.

Momentul solemn de slujire a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii s-a încheiat cu oferirea mai multor distincții de vrednicie persoanelor implicate în toate lucrările de construire și înnoire a acestui așezământ. Ultimul moment a fost cel de sfințire propriu-zisă a așezământului.”

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop a adresat un îndemn puternic: „Grija ta să fie cum să iubești, nu cum să fii iubit! Și dacă iubești, nu se poate să nu fii iubit!” Transpusă în comunitate, după mărturia unei credincioase fervente a parohiei, „iubirea s-ar materializa în a contribui, în a ne asuma o bucățică oricât de mică din lucrare sau, dacă nu putem, măcar să fim părtași la bucuria care se împarte necondiționat tuturor. Nu e puțin lucru să primim cu recunoștință roadele și să validăm eforturile, jertfa celorlalți”.

Cristina CHIRILĂ

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply