joi, mai 9
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Din fața locuinței mele, de la Gura Pintecului, rotindu-mi privirea spre cele patru puncte cardinale, aceasta se oprește mereu spre singura înălțime dominantă, care este Higheșul. Cu o altitudine de 1503 m acesta limitează două comune mari(Tulgheș-Harghita și Bicazu Ardelean-Neamț).

Fiind așa de aproape, pofta de drumeție montană se poate realiza oricând și foarte repede. Se poate urca dinspre toate direcțiile, iar cu mașini de teren până aproape de destinație. (evident, la mine nu e cazul…).

Aleg întotdeauna calea cea mai lungă, pornind dinspre N-E, pe un traseu nemarcat, ce durează aproximativ 3 ore. După o pantă apreciabilă, urmează calea de creastă, până aproape de vârf.

Ceea ce mă atrage în fiecare primăvară, și nu numai, este mult așteptata ieșire a ghioceilor. Trebuie să vă mărturisesc că pe o suprafață de 4-5 hectare ies ghiocei și brândușe, atunci când mai sunt doar câteva petice de zăpadă.

   Este o minune a naturii să vezi aproape de vârful muntelui, o așa mare suprafață plină cu gingașii vestitori ai primăverii. Aceștia apar după trei săptămâni când cei de pe straturile noastre se topesc.

Deci primăvara este o atracție în plus pentru a urca pe Higheș, masivul ce domină împrejurimile. De sus se poate admira Ceahlăul nostru drag, Hășmașul, Grințieșul Mare, Măgura, etc.

Înainte de a ajunge sus sunt vestitele fânețe ale tulgheșenilor și bicăjenilor cu bordeie ancestrale, în care aceștia stăteau câte 3-4 săptămâni, în fiecare vară,(erau tare departe de sat) până terminau recoltatul fânului. Astăzi se mai încumetă a face fânul 3-4 gospodari.

Trebuie să vă mai spun că-n fiecare vară, vestiții icari ieșeni(sportivi de performanță), urcă pe acest vârf și coboară lin, cu parapantele, prin grădinile sătenilor, un spectacol unic și așteptat cu mare interes.

Nu pot să trec uitării denumirea pe care au dat-o muntelui localnicii. Aceștia îi zic Ciuhă și spun că atunci când nu se mai zărește niciun petec de zăpadă sus, pot trece la arat. Un lucru verificat…

Se pare că dinspre Bicazu Ardelean drumul este asfaltat până chiar sub munte. Deci sunt trasee ușor accesibile pentru toată lumea.

Voință să fie!!!

 

 

Share.

Leave A Reply