Pentru a vă prezenta o nouă rețetă, am vizitat-o pe bunica mea din nou. Astăzi am să vă învăț cum să gătiți alivincă. Dacă nu ați auzit de aceasta până acum, este o prăjitură cu brânză.
Ingrediente:
-Două căni de făină;
-O cană de mălai;
-O cană de griș;
-4-6 ouă;
-250 g Brânză frământată (La alegere, iute, dulce, sărată);
-O linguriță de scorțișoară;
-3-4 linguri de smântână;
-O cană de zahăr;
-O linguriță de sare;
-4 lingurițe de coaja de portocală și lămâie(2 portocală, 2 lămâie);
-O linguriță de esență de rom;
-2 plicuri praf de copt;
-un plic zahar vanilat;
-2 litri de lapte acru/iaurt;
-O cană de ulei.
Mod de preparare:
Într-o oală de 4 litri se pune făina, mălaiul și grișul. Iar într-un bol se bat ouăle și se adaugă restul de ingrediente (în afară de ulei și lapte acru/iaurt) pentru a forma o compoziție. Această compoziție se toarnă în oală și se amestecă, treptat adăugând uleiul și iaurtul. Compoziția ar ajunge pentru aprox. Trei tăvi late. Puneți foi de copt peste acele tăvi, ungându-le cu ulei. Se pune la cuptor la o temperatură medie, verificând la fiecare 15 minute, dacă s-a rumenit. După ce a rumenit, puteți să o scoateți din cuptor, o tăieți și o savurați. Sper că o să vă placă această prăjitură moldovenească, pe care o făcea străbunica mea și o face bunica mea.
Casian BORȘUC, clasa a VI-a