joi, mai 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Acesta este titlul proiectului la care participă și Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca, reprezentat de domnul director, prof. Vasile Amariei, în calitate de aplicant.

Proiectul are ca parteneri Gimnaziul Hagarîș, Raionul Cantemir, Republica Moldova, Școala Gimnazială „Grigore Ungureanu” Ceahlău, Liceul Tehnologic „Nicolae Nanu” Broșteni și Școala Gimnazială „Ion Teodorescu” Cotârgași, județul Suceava. Echipa Liceului Borca este alcătuită din prof. învățământ primar Ramona Spătărescu, clasa pregătitoare, prof. învățământ primar Dumitrela Alămâie,clasa a  II-a, prof. limba română Vasilica Mihai, bibliotecar Despina Gheorghiu.

Scopul proiectului are în vedere comunicarea elevilor, dar și a cadrelor didactice la nivel transnațional, aprofundarea competențelor digitale, multilingvistice, cetățenești, antreprenoriale, de sensibilizare culturală. Deja s-au desfășurat activități care le-au înlesnit participanților întâlniri pe zoom. având posibilitatea să se cunoască și să împărtășească impresii despre munca lor.

Prima întâlnire, „Vino sub umbrela mea” a fost cea a salutului virtual. Fiecare școală s-a prezentat cu câte o carte interactivă, „Cartea călătoare”. A fost un  schimb de cărți de povești între elevi. S-a scris o poveste de iarnă după imagini cu titlul „A fost odată o iarnă”și s-a creat un cod QR.

A fost aniversat poetul Grigore Vieru. Sub titlul „Creangă și copiii” s-a organizat o excursie la biserica veche din Broșteni, în pridvorul căreia a învățat scriitorul. Pentru că mărțișoarele străbunicilor noștri nu semănau cu cele de astăzi, s-au confecționat aceste simboluri ale primăverii după modele foarte vechi. De 8 martie copiii și părinții au participat la serbarea închinată mamelor. În ultima săptămână de dinaintea vacanței de Paști s-au încondeiat ouă și s-a făcut schimb de rețete culinare tradiționale. În afara plăcerii de a scormoni în trecutul bunicilor, s-au scos la iveală obiceiuri de care cei tineri nici nu aveau habar.

Urmează vizitarea unor case vechi pentru a înțelege mai bine cum trăiau înaintașii noștri , ce preocupări aveau, ce meserii aproape dispărute practicau. De Ziua Internațională a Dansului va fi organizat un flash mob.  Sub titlul „Vânătoarea de comori în comunitate” se va realiza un album de fotografii.

Proiectul, cu durata 1 februarie-4 mai, și-a propus ca prin schimbul de experiență să valorifice specificul tradițional din fiecare zonă implicată, dar și educarea în vederea salvării identității comunităților. S-a observat că au dispărut hotarele care ne despart, s-au găsit similitudini în modul de a gândi, de a trăi. Suntem siguri că prieteniile legate cu acest prilej vor dăinui, că vor fi generatoare de noi proiecte.

Iolanda LUPESCU

 

Share.

Leave A Reply