Considerăm că a sosit timpul ca „PERSONALITATEA LUNII” să fie un sportiv. Şi, bineînţeles, nu orice fel de sportiv. Un veteran cu o viaţă dedicată atletismului, cu excelente rezultate personale ca sportiv, dar şi ca antrenor, Constantin Adam fiind înzestrat cu un fler deosebit în descoperirea de tinere talente.
S-a născut în Târgu-Neamț şi în acest oraş a absolvit cursurile Școlii Gimnaziale nr. 5 și aici a început liceul – acum, colegiu național – «Ștefan cel Mare», la profilul Matematică-Fizică. A urmat o ucenicie, la tâmplărie, unde a lucrat în sculptură, dovedind reale aptitudini. A lucrat doi ani şi a obţinut diplomă de sculptor. Apoi s-a înscris la Școala de Subofițeri, la Câmpina, cu durată de doi ani. În ’74, a fost examenul de admitere și în ’76 a terminat cu bine şi a devenit… miliţian.
Constantin Adam a ajuns la Bicaz în 1976, după ce a absolvit școala de subofițeri de miliție. Erau altfel de vremuri, economic era bine în oraş, mergea varul, mergea azbocimentul, fabrica de la Bicaz funcționa foarte bine. Era acolo o sală de popice renumită, iar echipa era în Divizia A. S-a alăturat echipei „Cimentul”, secţia de atletism, care era pe atunci în Divizia C. De atunci a activat aici, iar acum este instructor voluntar de atletism la Clubul Sportiv „Cimentul Bicaz”, club afiliat la Federația Română de Atletism.
Are patru copii, Cristina, fiica sa, ajutându-l în activitatea de la club. Soția sa, Rodica, a lucrat la fabrica de ciment și datorită ei a început cu sportul la clubul „Cimentul”. Constantin Adam colaborează cu fiica sa, Cristina Adam, și cu doamna asistentă medicală Maria Roșu, aceste două doamne fiindu-i de un real ajutor, lotul actual fiind format mai mult din fetițe.
În septembrie 1989 a fost la primul său mare maraton, la Sibiu. Au urmat numeroase concursuri, cu premii mai mari sau mai mici. La 60 de ani, Constantin Adam a mai urcat o dată pe podium, la Campionatele Naționale ale României, la proba de 5.000 de metri. La 18 septembrie 2022, la Crosul I.S.U. Piatra Neamț, Constantin Adam a obținut un meritoriu loc III la categoria 50+ (5,6 km în 39 minute), alergându-se pe Cozla, într-un decor de poveste.
Pentru devotamentul, perseverența și abnegația cu care a promovat sportul, Constantin Adam a primit, în 2012, titlul de ”Cetățean al orașului Bicaz”.
Palmaresul său este unul foarte bogat, cu rezultate frumoase de-a lungul timpului, rezultate personale sau ale elevilor antrenaţi de domnia sa. Revista „Ecoul Munţilor” îl consideră ca fiind una dintre personalităţile marcante ale munţilor Neamţului şi îl omagiază prin acest mic portret şi îi urează multă sănătate şi noi succese sportive cu micii săi discipoli şi, de ce nu, personale!
Daniel DIEACONU