Mihai Burducea este pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, din anul 2007, având gradul de plutonier adjutant, fiind recrutat „din sursă externă”. Locuiește în Tașca, este căsătorit, soția sa este asistent medical și are un copilaș de 3 ani.
Povestea lui Mihai este una interesantă, având în vedere că nu mulți pompieri au înclinații artistice, majoritatea limitându-se strict la activitățile profesionale. În clasa a IV-a, fiind elev la Școala Gimnazială „Vasile Mitru” din Tașca, a avut ca temă pentru acasă să facă un desen având ca tematică „Unirea Principatelor Române”. Desenul era atât de bun, încât doamna învățătoare, Paula Drăgan, nu l-a crezut, „recomandându-i” să nu mai vină la școală cu desene realizate de mama lui. A plecat oarecum dezamăgit de la școală, dar la scurt timp situația s-a lămurit, iar Mihai și-a recăpătat încrederea în el, fiind încurajat chiar de doamna învățătoare, care s-a convins de calitățile sale, sprijinindu-l să continue să picteze și să-și urmeze visul.
Prin calsa a VII-a, Mihai s-a prezentat cu un alt desen la un concurs școlar, în urma căruia a obținut premiul I. Odată cu trecerea timpului, Mihai era din ce în ce mai preocupat de artele plastice, experimentând lucruri noi, chiar dacă la nivel de amator. Dorința de cunoaștere era din ce în ce mai mare, iar Mihai era deja conștient că are calități artistice și căuta mereu să facă lucruri noi.
Pe la 17 ani, a văzut în atelierul unui prieten, Ionuț Enache, niște dălți și alte unelte, care păreau că sunt abandonate. Atunci i-a venit ideea să-i ceară prietenului său să-i împrumute acele unelte pentru sculptură, iar acesta i le-a dat. Acela a fost momentul când Mihai a prins dragoste de această artă și a văzut că are mâini dibace și talent. La scurt timp, Mihai a găsit o scândură de tei, care era aruncată într-o magazie și a transformat-o într-o frumoasă icoană, reprezentându-l de Iisus Hristos răstignit. În semn de mulțumire, icoana respectivă a fost dăruită prietenului său, Ionuț Enache, cel care i-a dăruit uneltele de sculptat, iar în prezent, prima sculptură a lui Mihai tronează la loc de cinste în casa prietenului său. Următoarea operă de artă sculptată de Mihai a fost tot o icoană, pe care a dăruit-o preotului paroh Dan Caia de la Biserica „Schimbarea la Față” din Tașca.
Datorită perseverenței sale, Mihai a căutat mereu să se perfecționeze în arta sculpturii, să învețe tehnici noi, luând chiar legătura cu artiști plastici recunoscuți, căutând diferite lucruri pe internet și, nu în ultimul rând, să investească în unelte mai performante pentru sculptat.
Ulterior, Mihai a continuat să realizeze fel de fel de sculpturi, oferindu-le cunoscuților, dar și celor care doreau să cumpere, ba chiar și niște piese de șah, la rugămintea unui unchi de-al său, Vasile Bâia, pasionat de jocul de șah, devenind astfel din ce în ce mai cunoscut și apreciat. De altfel, câteva dintre lucrările sale, cu tematică religioasă, se află expuse în sala de festivități a Căminului Cultural din comuna Tașca, putând fi vizionate și apreciate cu ocazia activităților desfășurate periodic în această locație.
În anul 2007, Mihai și-a îndeplinit și una dintre marile sale dorințe, aceea de a deveni salvator de vieți și bunuri, angajându-se la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrovada” al Județului Neamț.
Despre latura artistică a subofițerului Mihai Burducea au luat la cunoștință și șefii săi ierarhici, care l-au sprijinit mereu și l-au încurajat să sculpteze. Mai mult decât atât, fostul șef al ISU „Petrodava” al jud. Neamț, general de brigadă Ioan Nițică (care ulterior a decedat), l-a rugat să realizeze o lucrare pentru a fi expusă la unitatea din care făcea parte. Astfel, a realizat o sculptură, reprezentând un pompier în mărime naturală, cu dimensiunile de 175 x 90 cm (după cum spune Mihai, un fel de autoportret), dar și o icoană reprezentându-l pe Sf. Iosif cel Nou de la Partoș – ocrotitorul pompierilor din România. Ambele lucrări se află expuse la loc de cinste, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț. În anul 2008, Mihai a participat la un concurs organizat de Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, care s-a desfășurat la Câmpina, jud. Prahova, iar lucrările sale au fost premiate cu locul al doilea.
Mihai Burducea nu a făcut studii de specialitate, însă talentul nativ și dragostea de frumos și-au pus amprenta peste personalitatea sa, rezultând adevărate opere de artă din mâinile sale dibace. El este, cu adevărat, cu adevărat, un amalgam de bunătate, optimism, perseverență, altruism, personalitatea sa fiind unică în felul ei, probabil și datorită talentului nativ și meseriei sale nobile, cea de pompier.
Proiecte de viitor? Mihai spune că, deși de-a lungul timpului a realizat multe lucrări în lemn, nu a reușit să aibă o expoziție a sa, probabil și din cauza timpului liber din ce în ce mai puțin pe care-l are la dispoziție, spunând că în viitorul apropiat își dorește realizarea unei astfel de expoziții, atât la Tașca, locul unde s-a născut și trăiește, dar și la Piatra-Neamț și poate mai departe.
La locul de muncă, plt.adj. Mihai Burducea este apreciat, atât de comandanți, cât și de colegi, aceștia mândrindu-se că au în mijlocul lor un asemenea coleg cu veleități artistice recunoscute.
Marius Mihai COŞERARIU