Eforturile de îmbunătățire a școlii se bazează foarte mult pe un management de calitate. Un manager trebuie să fie flexibil, astfel încât să se poată adapta la schimbările permanente, să practice o conducere autoritară, dar comunicativă, bazată pe ample cunoştinţe, să fie în acelaşi timp şi un bun specialist, să aibă talent organizatoric, un larg orizont cultural, capacitate de a mobiliza și motiva colectivul la îndeplinirea sarcinilor.
Un bun manager ar trebui să fie un povestitor remarcabil gata oricând să-ți spună povestea școlii lui. Poveste ce a fost relatată în paginile anterioare ale publicației noastre, și nu doar aici, de dl prof. Vasile Amariei, director al Liceului „Mihail Sadoveanu” din Borca.
Născut în 07.08.1973 în Borca, Neamț, este al cincilea copil al unei familii de oameni simpli, fără studii înalte, dar cu o dezvoltare spirituală deosebită, aidoma multor altor locuitori ai comunei Borca din acele vremuri. Părinții au muncit mult și au ținut ca toți copiii lor să facă studii superioare, ceea ce s-a și întâmplat: Emilia și Elena au îmbrățișat profesia de învățătoare, absolvente de liceu pedagogic și apoi de studii superioare în domeniul Științele Educației, Ion – inginer TCM – ACH Bacău și apoi inspector în cadrul ISCIR Bacău, Constantin – inginer geofizician, director tehnic CNU Crucea și Vasile a devenit profesor de informatică la Liceul ”Mihail Sadoveanu” – Borca
Studiile primare și gimnaziale le-a urmat la școala din Borca, unde a avut profesori absolut deosebiți, care și-au dedicat viața învățământului și pe care nu i-a dezamăgit, situându-se mereu printre premianți. Din anul 1987 urmează studiile liceale la Liceul de Chimie din Piatra-Neamț, iar din 1991 Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE București, pe care o absolvă în 1996 cu media 9,67
În toamna anului 1996, doamna Lungu, director al Liceului din Borca l-a angajat ca profesor suplinitor de informatică, până în aprilie 1997, când a plecat pentru a satisface stagiul militar. După armată, din noiembrie 1997 a lucrat ca informatician la CNU Crucea aproximativ 2 ani – o perioadă în care a acumulat accelerat informații despre organizarea unei întreprinderi, sistemele informaționale și informatice ale unei unități economice. Aici, pe lângă programul de salarii, a realizat câteva programe care au funcționat ani în șir și după plecarea de la această unitate.
În anul 1999 a revenit la Liceul din Borca, ca profesor de informatică, devenind titular al școlii și urmând toate etapele de perfecționare în cariera didactică: definitivatul, gradul II și în 2014, gradul I. Se mândrește cu elevii săi, un număr de circa 60-70 lucrează în IT, fiind specialiști deosebiți, unii având propriile firme de software, unii lucrând chiar pentru Guvernul SUA, toți având salarii de mii de euro pe lună.
În ianuarie 2012 a fost numit director adjunct, iar în septembrie 2012 director, funcție pe care o ocupă și astăzi și pentru care a susținut și promovat două concursuri, în 2016 și în 2021.
A înființat propria firmă, cu obiectivul dezvoltării de soft la comandă. A realizat un program de evidență pentru firmele de CATV și Internet, program care funcționează de cca 20 de ani. Între timp firma s-a îndepărtat de la obiectivul principal, orientându-și preocupările spre furnizarea altor tipuri de servicii.
În plan familial, dl Amariei este căsătorit de aproape douăzeci de ani cu Lenuța – și ea născută și crescută pe aceste meleaguri. Dumnezeu le-a binecuvântat familia cu două fete, Iasmina – 17 ani și Alesia – 13 ani, ambele eleve ale școlii din Borca.
La cincizeci de ani, dl profesor Vasile Amariei consideră că a primit mult de la comuna Borca – începând cu familia, educația, ocupația, dar, în aceeași măsură, depune efort constant și susținut pentru a-și face datoria față de aceste meleaguri. Îi dorim să păstreze aceeași strânsă legătură cu locul natal, cu oamenii alături de care construiește un învățământ modern și de calitate în Borca, cu întreaga comunitate din care face parte și familia dumnealui.
Cristina CHIRILĂ