Cred că, plăcerea generată de contactul cu opera literară se construiește în timp, trebuie cultivată, experimentată, trăită. Sursele ei pot fi numeroase, însă, odată complinite, plăcerea lecturii se transformă în altceva, într-o formă inedită de a descoperi și de a te descoperi.
„Iubirea pentru literatură mi-a fost transmisă de mama, care a fost în tinerețe o cititoare pasionată, și probabil că tot ei îi datorez meseria pe care am ales-o. Întotdeauna povestea superb despre profesoarele ei, încât trăiam cu impresia că nici nu există meserie pe pământ care să întreacă munca la catedră. Și, totodată, crescând în mediul rural și fără internet, probabil că modelele cele mai puternice – care mi s-au impus în perioada formării mele, au fost profesorii, așadar nu cred că a fost vreo perioadă în care să-mi doresc să fac altceva.”
Mărturisirea aparține doamnei profesoare Ecaterina Carază (Țupu), profesor titular,specializarea Limba şi literatura română, la Liceul ,,Mihail Sadoveanu” Borca, din anul 2012, și unul dintre redactorii perseverenți și perfecționiști ai publicației noastre. Așadar, vocație,dragoste pentru literatură și pasiune pentru scris, atributele unui profesor modern care inspiră.
Născută în august 1986, urmează studiile preuniversitarela Grupul Şcolar ,,Mihail Sadoveanu”, Borca, specializarea Filologie, studiile universitare de licenţă la Universitatea „Al. I. Cuza”, cu specializarea Limba şi literatura română, sesiunea iulie, 2008, studiile universitare de masterat la Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, cu specializarea Literatură română şi hermeneutică literară , sesiunea iulie, 2010. În anul 2016, finalizează Programul de conversie profesională, specializarea Limba engleză,din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri”, Bacău.
Pasionată de literatură, de scris, de valoarea educativă a lecturii, a organizat cluburide lectură pentru liceeni, a scris articole la Biblioteca din Nord, revista liceului, la care a funcționat o perioadă ca redactor și corector. Consideră lectura „un leac homeopat” – care își face mai greu efectul, dar și-l face sigur, și împrumută elevilor volume din biblioteca proprie, tributară ipostazei cărților care trebuie să circule. „Cine nu citește, nu și-a găsit încă lectura potrivită. Dar e dator să caute. În rest, orice carte – fie din literatura canonică, fie din cea contemporană, merită efortul, atâta timp cât răspunde așteptărilor cititorului” afirma doamna profesoară într-un interviu acordat revistei amintite anterior.
Profesorii există – așa cum adevărul și frumusețea există, iar Ecaterina Carază merită toată admirația și prețuirea celor ce o cunosc. Personal, am descoperit o tânără foarte bine pregătită și devotată profesiei, care și-a ales meseria cu inima și o practică cu drag, fiind omul potrivit la locul potrivit.
Cristina CHIRILĂ