Sunt încântată să o prezint pe talentata Denisa Luța, o tânără dedicată studiului muzicii. Aceasta a crescut in satul Mădei, din comuna Borca, Neamț. De mică a studiat muzica, urmând Liceul de Arte “Victor Brauner” din Piatra Neamț. In prezent studiază la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași. Denisa Luța a câștigat premii la concursuri, cum ar fi “Florile Ceahlăului” din Piatra Neamț, “Voci de înger” de la Suceava, “Folclor din suflet românesc” de la Bacău, a participat la concursul televizat “ O vedetă populară” de la TVR 1. S-a născut într-o familie de oameni gospodari de la munte și a avut parte de o creștere armonioasă in sânul familiei. Cu o voce fermecătoare și o pasiune arzătoare pentru muzică, ea aduce emoție și profunzime în fiecare notă interpretată. Fiecare melodie devine o poveste cu ea la microfon, captând inimile ascultătorilor și purtându-i într-o călătorie sonoră plină de frumusețe și sensibilitate.
- Cine te-a încurajat să cânți ?
* Părinții mei au fost primii care au crezut în talentul pe care Dumnezeu mi l-a dăruit și au făcut toate eforturile posibile să excelez în acest domeniu. În muzică.
- Când ți-ai descoperit acest talent?
* În clasa a 3-a am avut primul manual de educație muzicală în care era desenată o claviatură. Încercam, după explicațiile din carte, să “cânt” la pian. Așa și-au dat seama părinții mei ca sunt talentată și am primit de la moșul o orgă. De acolo au început orele de muzică, mai întâi în particular.
- 3. Ești recunoscătoare profesorilor care te-au îndrumat pe drumul muzicii ?
* Spre bucuria mea, doamna profesoară de educație muzicală din clasa a 5-a, Marcela Bondar, mi-a încredințat o colindă solo în cadrul spectacolului de Crăciun. Câte emoții… mai ales pentru mama. Doamna Marcela mereu a crezut în potențialul meu, m-a susținut și o face în continuare pe acest drum.
- 4. In ce anume ai excelat in liceul de arte și în facultate?
* La Liceul de Arte ,,Victor Brauner” din Piatra Neamț am intrat în clasa a 6 a la secția violoncel. Am continuat până la finalul liceului. Pe parcurs am început să fac ore de canto popular si canto muzică ușoară la Școală Populară de Arte ,,Carmen Saeculare”. Am absolvit la clasa de canto popular și în această direcție am excelat mai mult prin concursuri și festivaluri. Am reușit să îmbin muzica academică (clasică) instrumentală, cu muzica folclorică și cea de petrecere. Încet, încet, am reușit să câștig și financiar, nu doar experiență în domeniu. Ulterior am luat decizia de a urma Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași, la secția Muzicologie. Aici am reușit să mă dezvolt mai mult pe partea teoretica muzicală, prin publicarea de cronici muzicale și studii în reviste, prezentarea lor în cadrul colocviilor și simpozioanelor din țară, dar și participarea la concursuri de specialitate. Activitatea practică la radio, Tv și din sălile de concert în calitate de prezentator sau interpret, constituie factori importanți în dezvoltarea mea profesională.
- Cât preț pui pe tradiții ?
* Am crescut și am copilărit puțin la sat, ce-i drept, dar am fost strâns legată de toată activitatea rurală. Este sădită în mine dragostea pentru plaiurile natale și mai ales pentru tradițiile și practicile oamenilor simpli din comuna Borca. Tradițiile sunt foarte valoroase pentru noi ca și națiune și ne definesc. E amprenta și rodul activităților, credințelor și superstițiilor oamenilor. Ele țin vii specificul național.
- După părerea ta, mai exista folclor autentic ?
* Există, dar puțin. Chiar foarte puțin în unele zone. Este dificil ca folclorul autentic să se poată păstra în timp și cu predilecție în zilele noastre. Asta se datorează schimbărilor de mentalitate, de stiluri și tendințe în toate planurile.
- Care îți sunt proiectele de viitor, privind muzica ?
* Îmi doresc ca bunul Dumnezeu să mă ajute în continuare în a-mi îndeplini visele. Sunt sigură ca El știe ce e mai bine pentru mine și îmi va ghida pașii în cariera muzicală. Îmi doresc să descopăr cât mai multe activități în domeniul muzical, din care să aleg viitorul meu loc de muncă.
- 8. Ți-a fost greu in acești ani de studiu ?
* Mi-a fost greu. Recunosc. Cel mai mult mi-a lipsit familia și anii copilăriei. A trebuit să fiu conștientă că muzica necesită mult studiu. Îmi spunea unul din profesorii mei că dacă lași instrumentul o zis, el te lasă două. Și așa este. A trebuit sa înving emoții, descurajări, zona de confort, iar toate acestea m-au maturizat și dezvoltat personal si profesional.
- 9. Dacă nu ar fi muzica, ce ai face?
* Sunt atrasă și de alte domenii. Momentan am investit într-un curs de manichiuristă și o iau ca pe o opțiune, dar nu mă depărtez de muzică.
- Muzica te face fericită ?
* Nu reușesc să îmi imaginez viața fără muzică. Muzica e pată de culoare în viețile noastre. Ar fi totul negru fără ea. Muzică poate fi considerat cântul păsărelelor, susurul apei sau vântul puternic, pe lângă varietatea melodiilor ce ni le oferă media astăzi. Așadar, un procent enorm din fericirea mea se datorează muzicii.
Îți mulțumesc pentru dialog și îți urez un viitor strălucit în muzică, după pasiunea și dorința de a cânta!
Mihaela Ciubotă, clasa a X-a C