În seara de 12 decembrie, 2024, biserica ”Sf. Spiridon” din Sabasa a îmbrăcat straie de sărbătoare. Protopopiatul Ceahlău a propus organizarea unui concert de colinde, la care să participe preoți și enoriași de pe Valea Bistriței. Costumele populare pe care le-au îmbrăcat invitații au fost pe cât de vechi și de unice, pe atât de elegante .Ne-am dus cu gândul la vremuri de demult, când bunicii și străbunicii noștri umpleau bisericile la zi de sărbătoare , fălindu-se cu costumele lor lucrate în casă sau la șezători. Preotul paroh Mihai Ifrim a spus în cuvântul de deschidere că prin colinde, Hristos se naște în suflet. Orice cântare din postul Crăciunului este un strigăt după mântuire, exprimă dorul nespus după Dumnezeu.
Părintele Mihai Ifrim și-a cerut scuze anticipat pentru eventualele derapaje din cântările invitaților. Teama părintelui a fost repede spulberată. Copiii claselor I-IV dirijați de prof. pentru învățământ primar Nicoleta Ciubotă, prezentatoarea programului artistic, corul Liceului ”Mihail Sadoveanu”, ”Allegria”, al cadrelor didactice, ”Hartonia” și al parohiei Dreptu, toate dirijate de prof. Teodora Harton, într-un tur de forță și de energie, corul ”Codrii Stânișoarei” dirijat de prof. Marcela Bondar ne-au făcut să lăcrimăm. Nu neapărat muzica, într-o armonie aproape de desăvârșire, ci cuvintele transmise ne-au emoționat , le-am simțit mesajul și patosul din interpretare. Tânăra Eugenia Petrea a cântat o colindă, cu sensibilitate și dramatism , acompaniindu-se la chitară . Corul preoților de pe Valea Muntelui, dirijat de preotul de la parohia Boboteni și având ca solist vocal pe preotul de la parohia Chirițeni a impresionat prin rigoare și sobrietate. La sfârșitul spectacolului, corul parohiei Sabasa, dirijat de cantorul Narcis Bostan , ne-a încântat cu recitalul său. Preotul consilier de la Mitropolia Iașilor ne-a dat tonul nouă, spectatorilor și am cântat ” O, ce veste minunată ! ”. Fără repetiție, la unison, cântarea a fost minunată, pentru că am cântat-o și cu sufletul.
Colindele creștin ortodoxe ilustrează aspecte din viața Mântuitorului pe pământ. Unele vorbesc despre bucuria nașterii Domnului Iisus Hristos, altele despre evenimente triste, care potrivit Bibliei s-au derulat după nașterea lui Iisus, cum ar fi uciderea celor 14000 de prunci de către regele Irod. Preoții vorbesc despre un caracter apostolic al colindelor, cetele de colindători devenind propovăduitoare ale sfintelor scripturi . Potrivit lingviștilor, cea mai veche formulă întâlnită în colinde este refrenul ”Lerui, Ler”, care ar fi forma evreiască a cuvântului ”aleluia”. Cuvântul colind provine din latinescul ”Calendae Januarii”, denumire pe care o aveau sărbătorile păgâne din preajma Anului Nou, atunci când se făceau urările de belșug pentru anul ce avea să vină. Tot atunci se împărțeau și daruri celor care colindau, obiceiul fiind întâlnit și astăzi. La sfârșitul concertului de colinde de la parohia Sabasa, oaspeții au fost invitați la casa de prăznuire, unde au fost răsplătiți cu daruri și cu vorbe bune.
Foto: Atelierele Buzdugăneşti, FB
https://www.facebook.com/share/p/1DiYVrQiM4/