Piftia de porc sau răciturile este un preparat care, în multe zone ale țării, nu lipsește de pe masa de sărbători. Este o rețetă din carne de porc, specifică sărbătorilor de iarnă. Este o tradiție ca preparatele pe bază de carne de porc să se consume la sărbătorile de iarnă, care urmează după sărbătoarea de Ignat, cea a sacrificării porcilor.
Piftia este un preparat culinar din categoria gustărilor reci. Se obține prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu oase și cartilaje. Pentru un plus de gust se adaugă în supă și diferite legume și condimente.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă tradițională.
Piftie de porc sau răcituri – Ingrediente:
-1 picior întreg de porc (adidas + rasol);
-1/2 căpățână de porc;
-1 ceapă;
-1 morcov;
-1 lingură de sare;
-2 căpățâni de usturoi;
-5 l apă;
-1 linguriță cu boabe de piper;
-2 foi de dafin.
Piftie de porc sau răcituri – Mod de preparare.
Rețeta de piftie nu se prepară greu, însă necesită timp îndelungat și respectarea câtorva reguli de bază. Prima regulă constă în alegerea tipului de carne. Se optează pentru carne cu oase și cartilagii, pentru a fi bogate în gelatină, elementul de bază pentru reușita preparatului. Carnea cu șorici este cea mai recomandată. Picioarele de porc și căpățâna de porc au cele mai multe cartilagii.
A doua regulă este ca fierberea cărnii în apă cu sare să se facă lent, la flacăra aragazului de intensitate mică, fără să clocotească foarte tare. Prin clocotire intensă se evaporă mult din lichid și din savoarea acestuia.
A treia regulă este ca pe parcursul fierberii să nu se completeze cu apă. Pune apă în proporție de 2 : 1 sau chiar 3: 1 față de carne. Usturoiul adăugat la final de fierbere are și rolul de a închega zeama, nu doar de a oferi gust picant.
După închegare, porțiile de piftie din boluri se răstoarnă pe platouri!
Marcela GLĂVAN