Turismul, în special cel cultural, poate fi o oportunitate, o soluţie chiar, pentru Valea Muntelui, o regiune defavorizată, în declin (accentuat) demografic, cu posibilităţi economice tot mai reduse, aflată prea puţin în atenţia autorităţilor centrale. Este o situaţie pe care autorităţile locale din Farcaşa au perceput-o corect. În urma succesului de anul trecut, Primăria Farcașa, împreună cu Consiliul Local, organizează ediția a doua a Festivalului „Tradiție și Gastronomie Montană – Gastrofest II”, în satul Frumosu, în data de 21 octombrie 2023,
Cu mic cu mare, sunt aşteptaţi localnicii, sătenii din comunele învecinate şi adepţii turismului festivalier pentru a lua parte la un program amplu şi bine pregătit.
Prezența Forumului Montan din România contribuie la creșterea vizibilității comunei Farcașa pentru un viitor prolific în ramura turistică, în dezvoltarea și susținerea ei.
Activitățile din cadrul festivalului sunt următoarele:
- Conferința cu tema: „Valorificarea patrimoniului alimentar nemțean în contextul dezvoltării montane” va avea loc la „Grand Salon Orient” Frumosu, comuna Farcașa, Neamț, între orele 09.30 – 13.00;
- Expoziția Deliciilor Culinare Montane– începând cu orele 13.00, în Spațiul expozițional agro-silvo-pastoral din satul Frumosu.
Sunt așteptați toți cei care doresc să-și promoveze produsele locale, meșteșugurile sau animalele.
În acest spațiu foarte frumos amenajat se vor degusta produse alimentare montane, atât din zona aceasta, cât și din localitățile învecinate, dar și produse din zona GAL „Ținutul Zimbrului”, din comunele Vânători-Neamț, Agapia, Ghindăoani, Bălțătești sau Crăcăoani. Ulterior, fermierii din zona noastră vor expune cele mai frumoase exemplare dintre animalele proprii: bovine, ovine, caprine, cabaline etc.
Programul în a doua parte a zilei va fi unul deosebit de antrenant, muzica bună, veselia și spiritul de bun gust şi măsură al munteanului vor fi la ele acasă.
Artiști cu mai mare sau mai mic renume vor urca pe scena :
-Viorica Macovei;
-Grigore Gherman;
-Ansamblul „Florile Ceahlăului”;
-Ansamblul „Izvoarele Borcutului”;
-Trupa „Bistr-Art”;
-Ansamblurile „Florile și Codrii Stânișoarei”;
– „Surorile Seserman” din Suceava;
– alți artiști locali.
Gustul și parfumul bucatelor, muzica bună și expoziția de animale, cu siguranță, vor fi pe placul tuturor. Trebuie numai să veniți în această locație deosebită pentru a vă convinge!
Roxana Gabor-Tănase