Zile caniculare alternând cu cele răcoroase, zile de vacanță binemeritată pentru copiii preșcolari și școlari ai comunității noastre bicăjene, miresme de tei, caise , cireșe și relaxare. În așteptarea sejurului de la mare, miroase a plictis și a libertate, a timp care îmbie la visare și introspecție. De mai bine de un deceniu, noi, bibliotecarele Bibliotecii Orășenești Bicaz speculăm această pauză cu timpi morți și organizăm clubul de vacanță cu ateliere pentru dezvoltarea abilităților practice ale copiilor.
Anul acesta au participat copii cu vârste cuprinse între cinci și treisprezece ani. În felul acesta reușim să-i facem pe cei mici să mai uite de ecranele telefoanelor, a tabletelor și să petreacă o vreme cu folos practic. În viață e bine să știi să folosești un ac fără să te rănești, să repari un tiv la rochiță, să faci o felicitare sau un tablou concepute după imaginația proprie , să faci un mărțișor, să meșteșugești o brățară, să ornezi o vază, să pictezi pietre cu forme mai deosebite și câte și mai câte, care mai apoi se pot transforma în cadouri pentru cei dragi.
De pildă, în ediția de anul acesta a clubului de vacanță, club care s-a încheia chiar astăzi , 4 iulie, după opt zile de lucru nu tocmai ușoare cu năzdrăvanii participanți, am făcut tablouri florale din materiale reciclabile, am meșteșugit semne de carte, brățări personalizate, am țesut mai ceva ca Penolopa covorașe pe gherghefuri improvizate tot de noi și am confecționat clopoței de vânt din „ace, brice și carice”. Satisfacția noastră, a bibliotecarelor, a fost maximă, zâmbetele și încântarea copiilor care plecau acasă la sfârșitul atelierelor cu obiectele imaginate de ei, ne-au topit și ne-au făcut să ne simțim cu adevărat utile comunității. Părinții sunt prinși în iureșul acesta de zi cu zi iar la școală nu mai au loc în programă orele de lucru manual și de aceea ne-a venit această idee benefică participanților.
Tot aici, în cadrul acestor ateliere care pun accentul pe simțul practic și estetic al copiilor , depănăm amintiri, spunem ghicitori, cimilituri, poezii, glumim, socializăm, legăm prietenii, cântăm și învățăm să lucrăm în echipă, să ne ajutăm unii pe alții, să ne împrumutăm cu lucruri și idei, atmosfera amintind bine de clăcile de altădată. Implicarea părinților și a bunicilor face ca aceste ateliere să se poată desfășura în mod gratuit. Este cunoscut faptul că toate serviciile bibliotecii publice a orașului de sub poale de baraj sunt gratuite pentru toate categoriile de utilizatori. În ediția de anul acesta au participat între 25 –30 de copii, numărul copiilor diferă de la o zi la alta, se duce vorba și se anunță copiii între ei. Am avut și voluntari, Ilinca Bicăjanu, o fosta participantă a clubului de vacanță din anii trecuți, cu o disponibilitate și cu o răbdare de înger. Și Alexandra Volintir a făcut voluntariat în una din zile. Au venit și copiii din împrejurimile Bicazului și asta ne-a bucurat mult. Încercăm pe cât posibil să diversificăm serviciile bibliotecii publice spre a atrage cât mai mulți cititori, rândurile acestora s-au cam subțiat în ultimul timp. Îi așteptăm pe elevi și cu listele de lecturi pentru a îmbina utilul cu plăcutul, rafturile bibliotecii doldora de înțelepciune milenară ne îmbie și spre studiu.
Am încheiat ca de obicei, festiv, clubul de vacanță, oferind participanților cu ajutorul părinților, dulciuri, fructe, sucuri și diplome de participare.
Mariana Călinescu