De pe valea Bicazului pe valea Bistricioarei se trece destul de uşor şi de lungul istoriei noastre trecerile au fost ca să se întâlnească oamenii la sărbătoare şi bucurie sau să se refugieze într-un loc sau altul în faţa urgiilor. O pendulare peste munţi era continuă, pe Balajul, pe la Scaune, prin fundul Pintecului. De data aceasta motivul a fost de sărbătoare: grinţieşenii au fost oaspeţii comunei Bicazul Ardelean, la invitaţia Asociaţiei „Eu Cred”, a Şcolii Gimnaziale şi a Primăriei locale.
Manifestarea a fost amplă şi a cuprins mai multe acte de cultură. Revista „Ecoul Munţilor” împlineşte un an în noua serie, revista „Mesagerul de Neamţ” a împlinit 600 de numere. Acest prilej a fost folosit de Grupul „Eu Cred” să lanseze „Imnul Ecoului Munţilor”, creaţie a lui Marius Coşerariu, cântat împreună cu Elena Ropotoaia şi Cosmin Caia. După opinia bardului bicăjean este singura revistă ştiută cu imn propriu! Şi nu oricum!
Profesorul Gheorghe Radu a prezentat ultima sa realizare, cartea „Cultură şi spiritualitate în judeţul Neamţ”, o lucrare de autor, în stilul deja cunoscut al arhivistului şi documentaristului ce-a realizat câteva mii de articole până acum.
Amfitrionul manifestării a fost de la … Livezi, judeţul Harghita, Gheorghe Filip, deja un apropiat al munţilor Neamţului, care a prezentat, a cântat, a recitat, aproape a şi dansat, cu vervă şi mult bun gust. Au fost împreună Virgil Cojocaru de la Biblioteca Judeţeană Neamţ, Mariana Călinescu de la Biblioteca Bicaz, Valentin Bălănescu de la „Mesagerul de Neamţ”, Roxana Gabor-Tănase şi Cristina Chirilă de la „Ecoul Munţilor”, preoţii Ropotoaia şi Benţa sau directorul Dan Ioan Husari.
Invitat de seamă al manifestării: Ghiţă Dandu, rapsodul din Pângăraţi, care a început cu doine şi a continuat hâtru cu cântece de joc şi voie bună. A anunţat şi domnia sa lansarea în curând a unei cărţi despre cântecele zonei.
Grupul „Eu cred junior” a oferit o lecţie de patriotism şi simţire românească şi atunci când copiii sunt învăţători lecţiile trebuie primite ca atare.
Grupul „Ecoul munţilor” din Grinţieş, ultima faptă artistică a lui Marius Coşerariu, a dovedit că, deşi au vârsta chiar mai mică decât revista căreia îi poartă numele, copiii au ajuns să evolueze cu dezinvoltură şi cu talent
Marius Cătălin Popovici s-a prezentat în faţa spectatorilor în postura pe care o îndrăgeşte cele mai mult (domnia sa este un talent multilateral: meşter popular, fotograf, pictor): muzician, cantautor al unor piese deosebite. Dacă cei doi copii ai săi din Grupul „Ecoul munţilor” au primit aplauzele tatălui, şi micii Popovici şi-au susţinut zgomotos tatăl.
Luţu Gabor, zis Plăieşu, şi-a lansat primul său album, „Cântece de haiducie”, alternând pentru ascultători doina haiducească cu cântecul de ciobănie. Succes proaspătului rapsod cu album propriu!
Asociaţia Pro Grinţieş a oferit o expoziţie de fotografie veche şi nouă, 200 de imagini au împânzit scena şi pereţii Căminului Cultural din Bicazul Ardelean, cochet şi modern. Asociaţia a implementat proiectul „Ţinutul Neamţului – munţii cu legende şi poveşti”, sprijinit finaciar de Consiliul Judeţean Neamţ, la care a adăugat o contribuţie proprie. A oferit cărţi instituţiilor prin reprezentanţii lor, şcolile din regiune urmând a primi manualul de istorie pentru discipline opţionale.
Manifestarea s-a încheiat cu … fasole cu cârnaţi oferite de gazde, o mâncare delicioasă la ceaun, bine primită de cei mici, dar şi de cei mari ce şi-au amintit de alte vremuri, de armată…
Daniel DIEACONU