Micul sat de la poalele Măgurii Grinţieşului, Bradu, comuna Grinţieş, va fi a treia zi de Paşte gazda unui eveniment cu mare încărcătură culturală, religioasă şi, nu în ultimul rând, patriotică. Căci, Cenaclul „Lumină Lină”, condus de preotul Cătălin Dumitrean, avându-l alături pe cunoscutul „cântăreţ al patriotismului românesc”, preotul Doru Gheaja, va poposi la Biserica „Sf. Parascheva”, la părintele Celestin Ignat, pentru o manifestare de suflet în mijlocul munţilor, acolo unde cu veacuri în urmă era o nedreaptă graniţă între români. Pentru românii uniţi laolaltă vor cânta oaspeţii veniţi din Ardeal şi codrii vor răsuna de pricesne, muzică folk şi patriotică.
Iniţiativa a aparţinut preşedintelui Asociaţiei „Eu Cred”, Marius Coşerariu, care a trecut munţii de pe Valea Bicazului pe Valea Bistricioarei, ca împreună cu Şcoala Gimnazială Grinţieş să pregătească un grup de tineri folkişti. Grupul „Ecoul munţilor”, 20 de mici chitarişti va deschide manifestarea, debutul lor pe o scenă va fi chiar la acest important eveniment, dar cu siguranţă emoţiile nu îi vor împiedica să aibă o prestaţie de înalt nivel. Două tinere interprete de muzică populară se vor alătura: Ana Maria Luca din Ceahlău şi Maria Ecaterina Curcă de la Grinţieş, fiica preotului de la Corbu, Constantin Curcă.
După emoţiile ce le va împărtăşi alături de „Ecoul munţilor”, Marius Coşerariu va avea de gestionat propriile emoţii, urcând pe scenă alături de grupul „Eu cred”, format la acest eveniment din învăţătoarea şi preoteasa de la Bicazul Ardelean, Elena Ropotoaia, şi tânărul Cosmin Caia de la Taşca.
De bună seamă, cei mai mulţi dintre participanţi, mai tineri sau mai bătrâni, ştiu versurile marilor cântece patriotice „Iancule mare”, „Tu Ardeal”, „Aşa-i românul”, „Nimic pe lume nu-i mai sfânt” şi se vor alătura cu vocile lor într-un cor ce să-nfioare munţii, să arate că patriotismul nu e desuet, e stare de spirit şi că în munţi este mai la el acasă ca oriunde.
Daniel Dieaconu