În zilele de 18 şi 19 mai Poiana Teiului a fost în sărbătoare. Marea majoritate a cetăţenilor din localitate, cu care am discutat, ştiau de eveniment, apreciau şi îşi exprimau regretul că nu au avut parte de aşa ceva. Păcat!
A avut loc “Întâlnirea de 50 de ani” ai celor ce au absolvit cursurile Şcolii Generale Galu. Iniţiativa a fost a doamnei Elena Buciuc (Ţifui), secondată îndeaproape de domnul diriginte Paul Vasile Scripcaru.
În clasele V-VII au învăţat toţi la un loc. Deoarece erau 41 de elevi, conducerea de atunci a şcolii a hotărât să-i împartă, pentru a le da posibilitatea să se pregătească mai bine pentru examene. Pe vremea aceea testările se dădeau la liceul pentru care opta fiecare. Cealaltă clasă a fost călăuzită de domnul profesor Teodor Cuculescu, prezent şi dânsul la acest moment memorabil. Din lipsă de spaţiu clasa dânsului a desfăşurat cursurile la o casă particulară din satul Ruseni ce aparţinea familiei Dumitru şi Natalia Ancuţa, care nu au perceput nici o chirie pentru acel an.
Întâlnirea a fost hotărâtă la Şcoala Gimnazială “Iustin Pârvu” Poiana Teiului. Au participat oameni din Finlanda, Grecia, Italia şi din cele patru colţuri ale ţării. Am reţinut pe domnul Ion Erhan, venit tocmai din Finlanda şi pe domnul Mihai Pascaru, profesor doctor universitar la Alba-Iulia.
Nimeni nu a întâziat. Dimpotrivă. Au venit mai devreme, aşa cum procedau şi acum cincizeci şi ceva de ani în urmă, pentru a putea să mai discute înainte de începerea cursurilor. Şi aceasta era atmosfera: îmbrăţişări, lacrimi de bucurie, râsete din toată inima, discuţii precipitate. Emoţia revederii a inundat întreaga şcoală. Unii îşi aminteau de năzbâtiile din anii aceia frumoşi de şcoală, alţii povesteau despre locurile unde i-a dus destinul.
Cu greu au fost opriţi de domnul diriginte ce a zornăit nişte medalii pentru că “din grabă” uitase clopoţelul acasă. Domnul profesor Paul Vasile Scripcaru a deschis programul, evocând câteva crâmpeie din anii aceia care “parcă au fost ieri”, după care a înmânat Diploma aniversară (1974-2024) fiecăruia. Domnul profesor Mihai Pascaru a făcut cadou colegilor două din volumele publicate de domnia sa: BALADE şi altele şi Efectul Pygmalion.
Din păcate, 8 din cei 41 au trecut la cele veşnice. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria lor. Emoţionant a fost şi mesajul trimis de doamna Eugenia Rusu (Gicuţa), ce se află într-un moment de grea cumpănă, suferind de o boală incurabilă. Lacrimi fierbinţi au inundat obrajii tuturor celor prezenţi, iar la sfârşit au aplaudat şi s-au rugat bunului Dumnezeu să o izbăvească de cumplita boală, să-i redea sănătatea şi voia bună pe care o afişa întotdeauna. La aniversare a participat şi doamna învăţătoare Anişoara Rusu, de la Şcoala Topoliceni, cea care “le-a pus creionul în mână” şi i-a întâmpinat cu multă blândeţe şi răbdare din prima zi de şcoală. Din foştii profesori a fost prezentă doamna Arsineta Mija (Grigoruţ). Doamna învăţătoare Paraschiva Ursu, cea care a călăuzit primii paşi ai celor de la Galu nu a putut participa, dar a fost vizitată acasă de toţi cei prezenţi, în semn de recunoştinţă şi mulţumire pentru ce-a făcut pentru ei.
În continuare, părintele Fabian a săvârşit o slujbă de mulţumire, a stropit cu aghiazmă şi a binecuvântat pe fiecare. De aici cu toţii au purces la Biserica Sfinţii Mihail şi Gavril Poiana Teiului, unde fiecare s-a închinat după datina creştinească şi s-a făcut o slujbă de veşnică pomenire pentru colegii decedaţi şi la mormântul domnului profesor Dorel Rusu, director în acele vremuri. Doi câte trei , ca în anii de şcoală, s-au deplasat pe malul Bistriţei la doamna Ioana Busuioc (Gherasim), unde se află o troiţă şi o chilie în casa părintească amenajate în memoria fratelui său Gavril (părintele Galaction slujitorul Domnului la Mănăstirea Cucova din judeţul Bacău), care a sfârşit tragic la vârsta de 41 de ani.
A urmat masa festivă ce a avut loc la pensiune Orizont Farcaşa, unde printre gustoasele şi feluritele delicatese, timp de câteva ore s-au depănat amintiri, au fost prezentate realizări, precum şi gânduri pentru viitor.
A doua zi alaiul a fost în pelerinaj la cele două mănăstiri din comună: Mănăstirea Petru-Vodă (Haşca) şi Mănăstirea Paltin). Momente emoţionante au trăit la întâlnirea şi discuţiile pe care le-au avut cu stareţul Hariton Negrea, părintele Chiril şi maica stareţă Iustina. În continuare au vizitat chilia regretatului părinte Iustin Pârvu, unde au păstrat un moment de reculegere şi Magazinul de produse naturiste.
Fiecare moment al celor două zile a fost imortalizat în imagini emoţionante, ce vor fi subiect de discuţii încă mult timp de aici înainte. Despărţirea a fost grea. Propunerea pentru o nouă întâlnire peste doi ani a fost aplaudată şi acceptată în unanimitate.
Felicitări, oameni buni şi Doamne ajută în ceea ce v-aţi propus!
Ilie Alexandru