Numele cărții: Cititorul din peșteră
Autor: Rui Zink
Categorie: microroman
Vârstă recomandată: 12+
Editura: Humanitas Fiction
Număr de pagini: 112
Anul publicării: 2006
Sinopsis: În acest microroman ne este prezentată viața unui băiat portughez în vârstă de 15 ani, ai cărui părinți au decis să divorțeze. În urma aflării acestui lucru, băiatul a hotărât să plece pe o ambarcațiune alături de câțiva pirați, care încercau să-l captureze pe Anibalector, un monstru pasionat de cărți. La un moment dat, o furtună uriașă se dezlănțuie pe mare, zguduind ambarcațiunea cu o asemenea forță, încât băiatul cade din ea. Câteva ore mai târziu, acesta se trezește în peștera monstrului, în care ajunge să petreacă câteva zile citind alături de el.
Citate din carte:
„Numai sufletul nu se fură, pentru că el poate fi doar cumpărat (sau, mai bine zis, vândut) de către însuși stăpânul său, ceea ce de altfel mulți dintre noi fac cu destulă plăcere și, aș spune eu, la un preț suficient de modic.”
„Un cititor, aidoma unui prădător, în unele ocazii n-are altceva de făcut decât să aibă răbdare. Să plece și să se întoarcă în altă zi, ca să vadă dacă de astă dată merge mai bine.”
„Când suntem bine dispuși, avem o vedere periferica, vedem binele și răul. Când suntem prost dispuși, vedem doar răul. E adevărat, nu-i așa?”
„Învățasem și că nu întotdeauna cuvintele sunt cel mai bun instrument pentru a ne face înțeleși de cei din jur.”
„Tot ce e bun are un sfârșit. La fel și tot ce e rău, doar că, din nu știu ce motiv stupid, mai degrabă ne dăm seama de cât de puțin durează lucrurile bune.”
Alte recenzii:
„O parabolă despre lumea de azi şi o minunată lecţie de citit.“ (Ioana Pârvulescu)
„Adevărata libertate, chiar cea adevărată, este lectura. Când scriu sunt prizonierul stilului meu, al micuţei mele lumi interioare, al micuţei mele lumi exterioare, al temelor care mă obsedează, al temelor pe care le pot atinge fără să par prea disonant. Dar când citesc… Nu există îngrădiri – doar miile de ani de cuvinte şi imaginaţie, cei ai generaţiilor şi generaţiilor de scriitori…“ (Rui Zink)
„Cititorul din peșteră nu e o carte mare, ci o mare carte, care ar trebui să devină lectură obligatorie în școli.” (iOnline)
„Cititorii vor explora, alături de protagonist, literatura lui Camoes, Pessoa, Bocage, Alberto Pimenta, Melville și Tolstoi, străbătând proza, ficțiunea și poezia lumii.” (Sol)
Recenzie:
„Cititorul din peșteră” ne prezintă admirația și dragostea profundă față de lectură, devenind în acest fel o carte potrivită pentru orice vârstă, fragedă sau înaintată, pentru pasionații de lectură, cât și pentru cei care nu au descoperit încă gustul acesteia. Însuși autorul ne-a sugerat ca „adultul să o citească de parcă ar fi o relatare pentru tineri, iar tânărul ca și cum ar fi o nuvelă pentru adulți”.
Notă: 5/5
Maya-Mihaela BICĂJANU – clasa a VII-a