În 2023 se împlinesc 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir și 300 de ani de la moartea sa. Am sărbătorit la Liceul ”Mihail Sadoveanu” Borca omul, cărturarul, domnitorul și diplomatul, cea mai mare personalitate de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Companioni de discuții au fost tinerii din clasa a XI-a C, cu dirigintele lor, prof. Gheorghe Caraza și bibliotecara Despina Gheorghiu. Prin opera sa, Dimitrie Cantemir a făcut trecerea de la evul de mijloc la cel modern. A fost unul din cei mai mari umaniști ai Europei. Intelectual precoce, dedicat învățăturii, el continuă să studieze și la Constantinopol, acolo unde tatăl său, domnitorul Constantin Cantemir, îl trimite drept zălog .Poliglot, vorbea limba latină, slavonă, greacă, turcă, persană, iar limba română o stăpânea până la particularități regionale. Era caligraf, logician, geograf, orientalist, muzician, istoric al religiilor, cartograf, stilist, precursor al filologiei românești prin marele număr de neologisme cu care a îmbogățit limba română, sociolog, epigraf, arheolog, filosof. Un cărturar polivalent, datorită preocupărilor sale diverse. Un om al Renașterii, chiar dacă nu se mai încadra cronologic în acest curent.
A scris în latină, ca să poată fi citit și de străini, dar a și fost tradus în 11 limbi, atunci în secolul al XVIII-lea .Academia din Berlin l-a desemnat membru de onoare. La curțile domnești cărțile lui erau citite sau copiate. Atunci cîrțile erau foarte scumpe și nu oricine își permitea să le cumpere. ”Descrierea Moldovei”, prima monografie a unui ținut românesc, i-a prilejuit cărturarului să treacă și prin Borca pentru documentare. A descoperit izvorul cu apă feruginoasă ”borcut”, unde bolnavi din toate părțile țării veneau la „băi”. A existat și un foișor al lui Cantemir pe o stâncă. Un răuvoitor l-a dărâmat.
Spre sfârșitul întâlnirii am ascultat muzică interpretată de grupul Anton Pann, compusă de Dimitrie Cantemir. Este muzică laică, dar cu influențe religioase, otomane și folclorice românești. Poate că tinerii, nefiind obișnuiți cu asemenea sonorități ,nu au apreciat muzica, dar în viitor vor vrea să reasculte și să-și schimbe părerea. M-a impresionat atenția cu care am fost ascultată povestind. Am considerat întâlnirea cu tinerii un prilej de recuperare a unor valori spirituale care nu trebuiesc uitate. Periplul prin timpurile vechi, cu politici primejdioase, trădări, spionaj, uneltiri, bătălii pierdute sau câștigate, a fost unul deosebit de atractiv. Și peste toate, a dominat spiritul cărturarului Dimitrie Cantemir, căruia i-am organizat o aniversare frumoasă. Sub coordonarea scriitorului Constantin Barbu au apărut primele 25 de volume din ”Integrala manuscriselor Cantemir”, primul set fiind achiziționat chiar de Vladimir Putin. Din cei 50 de ani cât a trăit, Dimitrie Cantemir a petrecut 30 în exil. În 1936 Nicolae Iorga a adus din Rusia rămășițele pământești ale cărturarului și le-a îngropat la mănăstirea „Trei Ierarhi” din Iași. Cantemir s-a considerat întotdeauna român, chiar dacă situația politică și militară din Moldova l-a dus departe de casă.
Iolanda Lupescu