În 2024, Asociația Culturală „Eu Cred” și-a consolidat poziția de promotor cultural și artistic de referință, în contextul împlinirii a 10 ani de existență, desfășurând un spectru larg de activități dedicate promovării artei și implicării în viața comunității. Anul 2024 a marcat o etapă importantă în misiunea asociației de revitalizare a obiceiurilor și tradițiilor și susținerii creativității artistice.
Calendarul activităților desfășurate pe parcursul anului 2024 a fost marcat de evenimente memorabile, care au adus laolaltă iubitorii de cultură și artă.
Astfel, imediat după sărbătorile de iarnă, acest calendar al activităților a debutat cu sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, 15 Ianuarie, Asociația Culturală „Eu Cred” participând la punerea în scenă a poemului „Luceafărul”, aparținând poetului național Mihai Eminescu, în baza unui parteneriat trainic cu Asociația Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu” și Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, activitatea bucurându-se de o audiență numeroasă în fața bibliotecii județene și de un succes extraordinar.
La data de 10 februarie, în baza unui alt parteneriat cu Asociația „Pro Grințieș”, a fost organizat un spectacol cultural-artistic intitulat „Părinte drag, Iustin” – cu prilejul celebrării zilei de naștere a „Sfântului Moldovei”- Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, la Pensiunea „Orient” din comuna Farcașa, jud. Neamț. La acest eveniment extraordinar, a fost prezentat un videoclip realizat de Daniel Dieaconu, muzica și textul fiind semnate de Marius Mihai Coșerariu, în interpretarea autorului, dar și a Maicii Parascheva de la Mănăstirea Durău, precum și a talentatului copil al asociației Eu Cred- David Ichim.
La acest spectacol au fost prezenți, pe lângă publicul numeros, mai mulți artiști, printre care Mihaela și Ciprian Istrate de la Târgu-Mureș, care au oferit un adevărat regal artistic. De asemenea, a onorat cu prezența și Părintele Arhimandrit Hariton Negrea – starețul Mănăstirii Petru-Vodă, care, în videoclipul prezentat, a avut un rol important, recitând una dintre strofele- rugăciune.
Nu a lipsit din calendarul evenimentelor Festivalul Național „Copiii-florile inimii”, care s-a desfășurat în perioada 31 mai-1 iunie la Căminul Cultural Pângărați-Castel, aflat la cea de-a 9-a ediție, care s-a bucurat, ca de fiecare dată, de un real succes, la care au participat peste 300 de copii care s-au întrecut în interpretare muzicală în cadrul unui concurs câștigat de Ansamblul Balotești, jud. Ilfov.
La scurt timp a urmat „Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare DĂM FOLK” – ediția a 9-a, desfășurat în perioada 22-28 iulie la Bicazu-Ardelean, dar care „ a dat folk” în mai multe localități din zona montană a județului Neamț (Tașca, Bicaz, Hangu, Pângărați, Grințieș, Durău, Petru-Vodă). Această ediție a fost una de colecție, datorită pleiadei de artiști care au făcut istorie în muzica folk, respectiv: Emeric Imre, Andrei Păunescu, Walter Ghicolescu, Trupa TVA, Cătălin Stepa etc. De remarcat că Marele Trofeu al acestui festival a fost câștigat de un grup de fete cu voci de excepție: Grupul „Aripi de Folk”, coordonat de Ionuț Coșerariu.
Calendarul activităților a fost completat cu participarea membrilor Asociației Culturale „Eu Cred” la alte evenimente culturale, cum ar fi: Festivalul „Haiducilor”, Festivalul Oierilor, Zilele mun. Târgu Secuiesc, spectacolul de pricesne organizat la Casa de Cultură a mun. Toplița (unde, pe scenă a cântat și marele Marcel Pavel), Ziua Unirii Principatelor Române la Pângărați, precum și lansări de carte și alte evenimente culturale de suflet.
De remarcat că în toată această perioadă au continuat activitățile desfășurate în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Bicazu-Ardelean, Pângărați, Grințieș, Hangu, precum și cu Primăria or. Roznov, dar și extinderea activităților la Tașca, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Vasile Mitru”, prin revigorarea grupului de copi „Flori de munte”.
Anul nu putea fi încheiat fără ca Asociația să-și aducă contribuția la dezvoltarea repertoriului de colinde prin crearea a 3 colinde înregistrate de copiii și tinerii asociației, care vor fi promovate în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, videoclipurile aferente colindelor fiind realizate de alți colaboratori ai asociației, respectiv Andrei Sebastian Bucalău și Alexandru Ichim.
Sigur, anul cultural se va încheia cu participarea Asociației Culturale „Eu Cred” la majoritatea târgurilor de Crăciun organizate în județul Neamț, dar și cu un spectacol-eveniment de colinde la Casa de Cultură or. Bicaz, la data de 22 decembrie, la care vor participa toți cei peste 100 de copii ai asociației, însoțiți de părinți, cadre didactice, dar și de reprezentanți ai autorităților locale de unde provin grupurile.
Iar ca o recompensă pentru întregul efort de peste an, toți copiii asociației Culturale „Eu Cred”, vor fi răsplătiți cu un Revelion al Copiilor, la data de 4 Ianuarie 2025, la „Hanul cu Povești” din or. Bicaz.
Această retrospectivă a activităților din anul 2024 reflectă angajamentul Asociației Culturale „Eu Cred” de a fi un motor al dezvoltării cultural- artistice, iar prin diversitatea și impactul proiectelor sale, asociația a demonstrat că arta și cultura sunt esențiale pentru coeziunea socială și pentru promovarea identității naționale.
Cu gândul spre viitor și cu speranța că pacea va dăinui, considerăm că Asociația Culturală „Eu Cred” va rămâne un model de inspirație pentru alte organizații și o voce puternică în susținerea artei, culturii și creativității artistice.